Основи ковроліну

Основы ковролина
8 Березня 2016
  •  
  •  6689

 Ковролін - текстильне килимове покриття, що складається з власне ворсу і основи.

Залежно від способу виробництва може бути чотири основні типи основи ковроліну.

1. Тканий ковролін. Виготовляється на ткацьких промислових верстатах. З'єднання ворсу килимового покриття з основою здійснюється механічним способом - ворс прошивається в основу, як показано на малюнку.

 структура тканого ковроліну

Рис1. Тканий тип основи ковроліну

Верстат виробляє два дзеркальних полотна, які згодом розріжуть навпіл. Обов'язковою умовою такого ковроліну є симетричність малюнку, так як друга частина полотна повинна бути точною копією першої частини. В іншому випадку, полотна ковроліну можна буде зістикувати. Наприклад, якщо на одній частині килимового полотна буде вишитий напис КОВРОЛІН, то на другому полотні вийде напис НІЛОРВОК.

Тканий тип ковроліну дуже міцний завдяки відсутності клейового з'єднання ворсу і основи. Такий ковролін НЕ розклеїться, а висмикнути з нього шматок ворсу практично неможливо. Таким чином його можна використовувати в місцях підвищеної прохідності і навантаження на покриття для підлоги.

Приклади тканого ковроліну - https://kontraktpol.ua/ua/catalog/kovrolin/tip_proizvodstva-is-tkanyj/

2. Тафтинговий ковролін. Первинна основа цього ковроліну приклеюється до вторинної спеціальним клеєм. Перед проклеюванням первинна основа, як у випадку з тканим ковроліном прошивається нитками, але спосіб прошивки радикально інший ніж у тканого ковроліну.

 тафтінговий ковролін

Рис2. Тафтингова основа ковроліну

Тафтинговий ковролін набагато дешевше тканого. Більш того, близько 80% всіх килимових покриттів мають тафтингову основу.

Непрямим мінусом тафтингової основи у ковроліну є теоретична можливість відклеювання первинної основи від вторинної, в результаті намокання ковроліну. В цьому випадку ковролін буде зіпсований.

Однак варто зазначити, що сучасний клей для виробництва ковроліну дуже стійкий до вологи.

Каталог тафтингового ковроліну - https://kontraktpol.ua/ua/catalog/kovrolin/tip_proizvodstva-is-taftingovyj/

3. Ковролін на гумовому основі. Такого плану ковролін вважається одним з найбільш дешевих. Разом з тим, ковролін на гумовій основі практично не боїться вологи і на ділі є дуже зносостійким

 ковролін на гумовому підставі

Рис3. Гумова основа ковроліну

Виготовляється ковролін на гумовій основі дуже просто. Дві голчасті матриці сплутують між собою пряжу ковроліну, виробляючи таким чином його ворс. Далі це полотно промащується розплавленою гумою. Залежно від виробника гума може бути структурованою або неструктурованою. Особливим чином ці два типи гумової основи ковроліну не відрізняються - різниця лише в тому, що структурована основа краще приклеюється до підлоги, рівномірно розподіляючи клей на поверхні підлоги.

Одним з непрямих мінусів ковроліну на гумі є його пожежна безпека і екологічність. Але якщо вибрати ковролін європейського виробника, то про це можна особливо не турбуватися.

Колекції ковроліну на гумовій основі - https://contractpol.ua/ua/catalog/kovrolin/osnova-is-rezinovaya_ /

4. Флокований ковролін. Основа цього ковроліну являє собою спінений ПВХ. Такий тип основи ковроліну дуже стійкий до лінійних розширень і вологи. Фактично, його можна без побоювань чистити вологим пилососом протягом усього терміну експлуатації.

Флокований ковролін виробляється особливим чином, не схожим на всі інші. Ворс ковроліну являє собою прямі нитки, які заряджаються позитивним зарядом, а ПВХ основа заряджається негативним зарядом. Під впливом електричного поля, температури і тиску ворсинки вплавлюються в основу і виходить дуже міцне з'єднання. Флокований ковролін вважається одним з найбільш стійких до зносу. Цьому сприяє також і висока щільність розміщення ворсинок.

Мінусів цей тип основи ковроліну практично не має, якщо не брати до уваги відносно невелику висоту ворсу.

Однак слід зазначити, що радикальної ролі в зносостійкості тип основи не грає. Значно важливішим фактором є нитка з якої зроблений ковролін і щільність ворсу. Найкращим вважається поліамідний ковролін. Що ж стосується щільності ворсу - чим вона вища, тим ковролін зносостійкіший.

Історично склалося, що для готелів найбільш відповідним вважається тканий і тафтинговий ковролін. Для офісів - тафтинговий, флокований і голкопробивний. Для будинків найчастіше купують тканий і тафтинговий ковролін на підкладці.