Що таке татамі?

Что такое татами?
20 Грудня 2019
  •  
  •  9467

Сьогодні слово «татамі» перш за все асоціюється зі спортивним покриттям для єдиноборств. Але насправді сфера застосування такого покриття набагато широка, а його історія сягає своїм в давню культуру Японії. Спочатку татамі використовувалося як підлогове покриття для дому, їм застилали підлоги в кімнатах. Традиційно такі татамі плетуться з тростини ігуса, а в якості наповнювача використовується рисова солома. Розмір сегмента становить 90 × 180 см.

Спортивні татамі, які ми звикли бачити в тренувальних залах і на змаганнях, виробляються в стандартних розмірах 100х100 см або 200х100 см з товщиною покриття - 4-5 см.

Сьогодні складно уявити собі тренувальний зал для занять дзюдо, айкідо, кунг-фу, тхеквондо, кікбоксингом, самбо, джиу-джитсу та спортивною боротьбою без наявності татамі. Спортивні заняття з єдиноборств пов'язані з навчанням різним прийомам і технікам боротьби, тому важливо забезпечити для учнів безпечні умови тренування. Падіння під час занять - нерідке явище, тому до вибору м'якого підлогового покриття для залів ставлять високі вимоги.

Якщо ви підбираєте татамі для спортивної секції або домашніх тренувань, варто звернути увагу на основні параметри вибору такого покриття:

  • Тканина верхнього покриття.
  • Наповнювач і його характеристики щільності.
  • Тканина нижнього покриття

Наповнювач і технологія виробництва Татамі

В якості наповнювача для татамі виробники активно використовують два види матеріалів - пінополіуретан вторинного спінювання (ЗВР) або пінополіетилен (ППЕ).

ПВВ - це наповнювач, який добре зарекомендував себе в професійному спорті. Він складається з гранульованого пінополіуретану і сполучного речовини. Компоненти спресовані з використанням спеціальних технічних установок. Цей матеріал відрізняється високим рівнем еластичності і зносостійкості, він пружний і має хороші амортизаційні властивості. Наповнювач ПВВ може мати різну щільність, яка підбирається в залежності від віку спортсменів або місця установки покриття. Для виробництва татамі зазвичай використовується щільність наповнювача ПВВ від 160 до 240 кг/м3.

ППЕ - це матеріал, який в процесі виробництва піддається технології спінювання поліетилену Азодікарбонамід. Такий наповнювач став використовуватися у виготовленні татамі відносно недавно. Основна перевага ППЕ - мала вага, що дозволяє легко переносити татамі в зручну зону. Однак дане переваги іноді може перетворитися на недолік, легкі мати ковзають і їздять, що незручно для стаціонарного розміщення татамі. Також варто відзначити, що мати з ППЕ (на відміну від ПВВ) не бояться води, вони не вбирають вологу за рахунок закритою пористої структури матеріалу.

Лицьова поверхня Татамі

Для виробництва лицьової поверхні татамі використовується як гладкий, так і тиснення матеріал. Як правило, для професійного використання і проведення змагань вибирають мати з лицьовою поверхнею з тканини з тисненням, це забезпечує стійкість спортсмена і хороше зчеплення стоп з поверхнею матеріалу. Зазвичай використовується тиснення «рисова соломка», як ніби данину японським традиціям. Гладкі мати - бюджетні варіант для новачків і любителів.

Тканина лицьовій поверхні повинна бути надійно приклеєна до внутрішнього наповнювача по всій поверхні і по бічних торцях. Освіта повітряних бульбашок і зморшок неприпустимо. Розміри татамі повинні відповідати вимогам ГОСТ і ТУ.

Нижня поверхня покриття

Нижньої називають ту поверхню татамі, яка контактує з підлогою. Сьогодні виділяю три основні види нижньої поверхні матів: відкрите дно, закрите гладкою тканиною ПВХ, закрите фактурної тканиною «антисліп». Останній варіант найбільш практичний і затребуваний на ринку, оскільки таке татамі володіє протиковзкими якостями, дно з тисненням перешкоджає переміщенню мату. Важливо розуміти, що антиковзні властивості нижньої поверхні татамі багато в чому залежать від самої поверхні, на яку укладається тренувальний килим.

Відкрите дно - це бюджетний варіант татамі, де нижня поверхня наповнювача нічим не закривається. Це підходящий варіант для випадків, коли татамі обмежуються по периметру стінами або упорами, що не дозволяють тренувального покриттю зміщатися. Важливою умовою застосування таких матів є сухе приміщення.

Переваги татамі:

  • Мають два типи поверхні, які мають протівоскользящімі властивостями, що дозволяє зберігати стійкість під час тренувань.
  • Пом'якшують удар при падінні, знижують ризик травматичності на тренуваннях.
  • Виготовляються з екологічно безпечних матеріалів.
  • Прості в монтажі практично на будь-якому підлогове покриття.
  • Легко збираються і розбираються.
  • Відрізняються міцністю і зносостійкість.
  • Мають тепло- і шумоізоляційні властивості.
  • Доступні за ціною.
  • Одним з найпопулярніших видів сучасного татамі можна вважати «ластівчин хвіст» (додянг). Таке татамі легко збирається, має міцність, довговічність і зносостійкість. Додянгі представлені на ринку в широкій палітрі кольорів і відтінків.

    Де купити татамі в Україні?

    Якщо вас цікавить якісне татамі для спортивного залу або домашніх тренувань, довірте ваш вибір перевіреного магазину підлогових покриттів «Контракт підлогу». У нас завжди багатий асортимент покриттів і найдемократичніші ціни в Києві!

Товари беруть участь в огляді

Мат татами 100*100*2, плетенка