Відпав кахель: причини і як виправити

Отпал кафель: причины и как исправить
8 Лютого 2019
  •  
  •  10731

Кахельна плитка не втрачає своєї актуальності нарівні з таким традиційним матеріалом, як паркет. Якщо натуральне дерево привертає користувачів різноманітністю природних відтінків і екологічністю, то кахель радує надійністю і практичністю. Але іноді трапляється так, що плитка починає відходити від поверхні. Чому це відбувається і як уникнути цього неприємного дефекту - варто розібратися до моменту монтажу покриття. 

Читайте також: Як укладати кахель? Фото і поради

Причини відшарування плитки

Існує ряд причин, наслідком яких стає відшарування кахлю, серед них:

  1. Порушення технології - вибираючи технологію монтажу, необхідно врахувати цільове використання приміщення, його температуру, вологість та інші показники.
  2. Порожнечі - утворюються під час монтажу або після того, як висох клей. Коли кількість відшарувалася поверхні перевищує 10%, плитка відпадає.
  3. Слабка адгезія- виникає при некоректній підготовці підстави
  4. Неякісний клей - використання сировини низької якості або порушення пропорцій при замішуванні можуть привести до відшарування кахлю.
  5. Недостатня кількість розчину або його надлишок - призведе до того, що клей не здатний буде утримати елемент або розкришиться і осиплеться разом з плиткою.

Аналізуючи варіанти відшарування кахлю, можна зробити висновок, що головна причина подібного дефекта- недостатня кваліфікація монтажника. Особливе значення має правильне проведення підготовчих робіт, а також якість клею.

Перед вибором оздоблювальних матеріалів рекомендується перевірити геометрію приміщення. Звід правил регламентує максимальні відхилення на кожен метр, а також на всю висоту, довжину поверхні.

Читайте також: Поради дизайнерів. Який колір кахлю вибрати для ванної?

Методи усунення дефекту

Коли плитка відвалилася, але залишилася неушкодженою, можна з легкістю приклеїти її на місце. Для цього:

  • очистіть поверхню плитки і стіни від залишків клею;
  • стіна вирівнюється, ретельно грунтується;
  • на старе місце приклеюється плитка.

У якості клейового складу рекомендується використовувати сухий клей або рідкі цвяхи. Однак варто врахувати, що при використанні неякісного клею плитка може відпасти знову.