У чому відмінність масивної дошки від паркетної дошки?

В чем отличие массивной доски от паркетной доски?
22 Грудня 2017
  •  
  •  5366

Паркетна і масивна дошки користуються величезною популярністю серед багатьох жителів нашої країни. Обидва вони зовнішньо красиві, а також здатні служити своєму власникові довгий час при правильному догляді і монтажі.

Порівняльна характеристика паркетної й масивної дощок

Проведемо певну паралель між цими покриттями, які на перший погляд не відрізняються між собою.

Що таке масивна дошка?

Масивною дошкою називають різновид підлогового покриття, що виготовляється зі справжньої деревини. Дошки скріплюються між собою за допомогою механізму шип-паз, який розташовується по всьому периметру виробу. Розмір однієї дошки варіюється від 9 до 10 см в ширину і близько 9 см в довжину. Товщина виробу становить від 18 до 22 мм, але правда є моделі, у яких вона не перевищує 15 мм. Всі дошки зверху покриваються маслом, лаком або масло-воском.

Що таке паркетна дошка?

А паркетна дошка хоч і виготовляється з натуральної деревини як і масивна, але процес створення відбувається по іншому - завдяки склеювання деревних планок. Кожна дошка після виготовлення покривається спеціальним захисним шаром (маслом або лаком). На відміну від масивної дошки, такий матеріал володіє складною компонентною структурою і має кілька шарів, а саме:

  1. Верхній (1-й шар). Його створюють із застосуванням високовартісних порід дерева. Він має товщину мінімум в 0,5 мм і максимум в 6 мм. Верхній шар обробляється різними техніками для додання естетичного вигляду, а також покривається з використанням лаку.
  2. Середній (2-й шар). При його виробництві застосовуються хвойні породи дерева. Під час створення рейки з ялинки або сосни монтуються перпендикулярно.
  3. Нижній (3-й шар). Він повністю однорідний і розташовується перпендикулярно до другого шару. Створюється також з хвої, а його товщина, як правило, не перевищує 1,5 мм.

Масивна дошкав важається преміальним покриттям, так як воно має досить високу вартість. Монтувати таку підлогу слід тільки в опалювальних будинках, адже дошка погано переносить коливання температури. Крім того, покриття дуже боїться вологи, тому варто виключити монтаж в таких приміщеннях, як кухня. Також не варто встановлювати її в місцях з інтенсивними навантаженнями, наприклад, великих офісах або кінотеатрах.

У свою чергу паркетна дошка - це ідеальне рішення для застосування в житлових та комерційних приміщеннях. Вона може пошкодитися під впливом вологи, тому не монтується в санвузлах і кухнях. Верхній шар вироби можна відновити за допомогою технології шліфування і подальшого лакування. Також таке покриття укладають в готельних номерах, конференц-залах і інших місцях.

Критерії, за якими можна визначитися з вибором покриття

Отже, розглянемо кілька характеристик:

  • безпека - обидва матеріали створюються із застосуванням натуральної деревини і тому не викликають ніяких алергічних реакцій та інших недуг;
  • тривалий термін використання - масивна дошка буде виконувати свої функції до 50 років, в той час, як паркетна дошка лише близько 20-30 років. При цьому варто пам'ятати, що з часом такі покриття потребують оновлення, тобто шліфовці. Так як у масивної дошки товщина шару до фаски складає до 8 мм, а у паркету всього 3-4, то можливість поновлення у першого вироби набагато більше;
  • хороший склад - масивна дошка виробляється з дорогих порід деревини, в той час як паркет створюють з більш дешевих порід матеріалу (крім того, він може мати в складі фанеру);
  • міцність - варто відзначити, що обидва види цього покриття вважаються досить «примхливими». Вони не люблять коливань температур, а також багатою вологи. Проте вважається, що більш стійким до впливу зовнішніх факторів є паркетна дошка. Це так завдяки розташуванню шарів в перпендикулярних площинах;
  • зовнішній вигляд і вартість - візуально обидва типи статі дуже схожі і практично не відрізняються (крім розмірів самих дощок). А ось ціна у масивних дощок значно вище, ніж у паркету.

Товари беруть участь в огляді

Паркетная доска Grabo Eminence
Паркетная доска Tarkett Tango
Паркетная доска Tarkett Rumba
Массивная доска Firenzo Elite