Групи стирання і коефіцієнти ковзання лінолеуму

Группы истираемости и коэффициенты скольжения линолеума
10 Липня 2018
  •  
  •  9693
Рубрика:Лінолеум

Купуючи підлогове покриття всім нам хочеться, щоб воно прослужило не один рік. Багато хто вважає, що самим «Не примхливим» видом статі є лінолеум. Це пов'язано з тим, що він не вимагає особливого догляду за собою, швидко монтується і служить протягом багатьох років. Але мало хто знає, що експлуатаційні характеристики такого матеріалу залежать від таких параметрів як стираність. Також дуже важливим є параметр ковзання, так як часто таке покриття використовують не тільки в житлових приміщеннях.

Стираність: звертаємо увагу на показники при покупці виробу

Якщо ви хочете, щоб підлогове покриття служило довго і при цьому зовні виглядало також привабливо, як і в день покупки, то варто особливу увагу приділити параметрам стирання. Не варто це поняття плутати з зносостійкість, так як вони відрізняються.
 
Присвоєння певної групи відбувається виходячи з європейських стандартів, а саме EN660-1. Для того щоб зробити точні обчислення береться зразок кожної моделі покриття. Після цього він прикладається до спеціального диска, що обертається. За стандартом диск повинен зробити два рази по двадцять п'ять тисяч обертів. Кожне покриття отримує певну групу виходячи з того, яку товщину воно матиме після випробування, і яку воно мало спочатку.
 
Природно, що дорогий лінолеум матиме невелику стираність. Вважається, що хорошими показниками володіють ті вироби, які виконані з чистого полівінілхлориду та мають хороший захисний шар. Якщо ж лінолеум виготовляють з додаванням наповнювачів, то він буде мати більш високу стираність. На сьогоднішній день існують такі групи даного показника, як:
  • F. Ця група відрізняється найбільшою стираністю, коли в складі покриття входить більше 50 відсотків наповнювачів. До неї відносять вироби з показаннями стирання від 0,3 до 0,6 міліметрів;
  • T. Таку групу присвоюють підлогового покриття, який стирається максимум на 0,08 міліметрів. Саме група T вважається найкращою, і такий лінолеум прослужить довгі роки;
  • M. Показники стиранням варіюються від 0,15 до 0,3 міліметрів. Це вироби, які мають низький опір до стирання;
  • P. Дану групу прийнято вважати середньої, так як до неї відносять вироби з параметрами стирання від 0,08 до 0,15 міліметрів.

Що таке коефіцієнт ковзання?

При пересуванні людини по приміщенню величезне значення має безпеку підлогового покриття, наприклад, лінолеуму. На безпеку статі впливає такий показник, як коефіцієнт ковзання. Важливо відзначити, що для визначення характеристик лінолеуму в цьому відношенні найчастіше використовується німецький стандарт DIN 51130. Згідно з ним всі види покриттів поділяються на п'ять різних груп виходячи з ризику ковзання.
 
Кожній такій групі відповідає середній ступінь нахилу, що визначає безпечний характер ходьби людини по похилій площині. Для з'ясування до якої групи належить те чи інше підлогове покриття, його нахиляють до моменту, коли вантаж, що знаходиться на його поверхні не починає ковзати. Ось ці групи:
  • Група R9. Ухил становить менше 10 градусів;
  • Група R10. Ухил становить 10-19 градусів;
  • Група R11. Ухил становить 19-27 градусів;
  • Група R12. Ухил становить 27-35 градусів;
  • Група R13. Ухил становить понад 35 градусів.
Антиковзаючий лінолеум має ще одну назву, а саме Safety, що означає безпечний. Свої технічні характеристики такої підлогу отримав завдяки тому, що в його склад входить крихта (кварцова або карборундових). Крім цього для здобуття антиковзаючого ефекту поверхню покриття повинна бути рельєфною.
 
Використовувати таке покриття доречно в тих місцях, де підвищена вологість. Йдеться про басейни, лазнях, саунах, кухнях ресторанів або кафе, а також в деяких лабораторія. Зустріти такий лінолеум в громадському транспорті.

Товари беруть участь в огляді

Транспортный линолеум Grabo SafeDecor
Транспортный линолеум Grabo JP 25
Код:
color of product
color of product
color of product
color of product
Транспортный линолеум Grabo JP 03