Як відреставрувати паркетну дошку?

Как отреставрировать паркетную доску?
25 Квітня 2018
  •  
  •  7231

Паркет - благородна і дороге підлогове покриття на основі натуральної деревини, яке здатне прослужити довгі роки і навіть десятиліття. Сучасні захисні склади також значно подовжують термін експлуатації і естетичну красу паркетної дошки. Однак з часом на поверхні все одно можуть утворитися подряпини, потертості та інші дефекти. В цілому таке покриття виглядає зношеним і більш тьмяним, ніж воно було в своєму первісному вигляді.

Якщо ви помітили, що ваш паркетна підлога трохи зносився, не варто відразу ж впадати в паніку і планувати заміну матеріалу на новий. Структура паркету цілком дозволяє вирішувати проблеми не тільки з локальними ушкодженнями поверхні, але і зробити масштабну реставрацію дошки. В результаті ви зможете повернути вашу підлогового покриття друге життя.

Проста і локальна реставрація

Невеликі подряпини і дефекти легко ховаються за допомогою крейди або олівця. Але якщо є за фактом глибші вибоїни і відколи, тут краще використовувати шпаклівку, яка може бути декількох видів:

  • расплавна шпаклівка;
  • на основі деревної стружки і розчинника;
  • піна (чистячі пінні склади з мінімальним зволоженням);
  • саморобна (на основі ПВА і стружки від циклювання паркету);
  • клеєва-масляна.

Процес реставрації шпаклівкою

Попередньо необхідно очистити ділянку від лакового покриття, якщо воно є на паркеті, прибрати все сміття і пил. Місця дефектів (вибоїни, подряпини) заповнюються шпаклівкою, яку слід підбирати максимально точно під колір паркетної дошки. Якщо площа пошкодження дуже велика і локальна закладення дефектів займе багато часу, в такому випадку рекомендується нанести шпаклівку на всю поверхню паркету шпателем круговими рухами і дуже тонким шаром. У проміжку часу, коли шпаклівка вже схопилася, але ще не затверділа потрібно зробити фальшстикі в місцях, де з'єднуються плашки.

Якщо сильно пошкоджена вся плашка, можливо, більш раціонально буде зробити її повну заміну.

Повна реставрація паркетної дошки

Повна реставрація має на увазі під собою усунення нерівностей, подряпин і інших дефектів на всій поверхні, а також позбавляється від потускнения, яке настає з роками. Поверхня набуває блиск, а її колір виглядає рівним і насиченим. Даний процес більш масштабний і складається з декількох етапів:

  1. Груба шліфовка поверхні паркету (циклювання).
  2. Більш тонка шліфовка і опрацювання важкодоступних ділянок і зон.
  3. Ручна шліфування (якщо буде потрібно).
  4. Закладення дефектів на поверхні.
  5. Видалення всіх надлишків шпаклівки шляхом тонкої шліфовки після висихання матеріалу.
  6. Очищення поверхні підлоги від бруду, пилу та іншого сміття.
  7. Покриття лаком.

І в завершенні

Як видно з опису процес повної реставрації досить технологічно складний і копіткий. Для полегшення роботи і кращого результату сьогодні використовуються не тільки професійні інструменти, а й спеціальну техніку (пласко машинки або машинки барабанного типу). Правильно управлятися з такими пристроями досить складно і під силу тільки досвідченим і кваліфікованим майстрам. Тому якщо вам необхідна складна або повна реставрація, чи варто затівати справу самостійно або викликати фахівця? Вирішувати, звичайно, вам!

Товари беруть участь в огляді

Паркетная доска Grabo Jive
Паркетная доска Tarkett Performance Fashion
Паркетная доска Sinteros Europlank
Паркетная доска Parador TrendTime 8