Як вибрати пилосос для ламінату: чи підійде миючий пилосос

Как выбрать пылесос для ламината: подойдет ли моющий пылесос
15 Листопада 2017
  •  
  •  7860

Господарі будинків, які вважали за краще в якості підлогового покриття ламінат, рано чи пізно замислюються про покупку пилососа, що б легко і просто прибирати підлогу. Вибір коливається між миючим і звичайним апаратом. Який же з них слід придбати?

Види прибирання ламінату

Існує два різновиди прибирання такого покриття: сухе і вологе. У першому випадку можна використовувати щітку або ж звичайний віник. Прибирання займає мало часу і володіє істотними мінусом - в'їдаються частинки бруду прибрати які буде неможливо. Точно так же з використанням звичайного пилососа - забереться тільки шар пилу на поверхні, а плями та інші забруднення залишаться.

Другий спосіб прибирання здійснюється за допомогою швабри і ганчірки, яка швидко вбирає воду. Спочатку поверхню протирають злегка вологою ганчіркою, після чого насухо витирають іншою. Ламіна має стійкість до вологи, але регулярно піддавати його прибиранню з водою не можна. Надалі це може привести до руйнування покриття.

Типи пилососів

Пилососи для ламінату діляться на два види:

  • звичайні;
  • миючі.

Робота звичайних агрегатів аналогічна сухому прибиранню, оскільки вони усувають бруд, що не в'їдається в поверхню. Існують і спеціальні роботи-пилососи, в комплекті з якими продаються серветки і спеціальні спреї для більш ретельного прибирання. Тоді очищення доведеться проводити вже самостійно, у чому багато господарів бачать великий мінус.

Для ламінату чистка з водою досить небезпечна, у зв'язку з чим простий миючий пилосос купувати можна лише в тому випадку, якщо покриття якісне і має хороший вологозахисний шар. Саме тому виробниками техніки був створений миючий робот-пилосос. Це пристрій спочатку розпорошує воду, а потім збирає її щітковим механізмом, завдяки чому волога затримується на ламінаті ненадовго. Досить налаштувати пилосос, і він самостійно очистить покриття без втручання господарів. Як недолік пристрою виділяють високу ціну, у зв'язку з чим на його покупку багатьом зважитися досить нелегко.

Критерії вибору пилососа

До підбору пристрою потрібно підходити ретельно, оскільки будь-яка модель пилососа є зовсім недешевої. Існують наступні критерії:

  1. Потужність. Вона особливо важлива для миючих пилососів, оскільки, чим вона вища, тим швидше апарат буде прибирати вологу з ламінату. Нормальна потужність - від 300 Вт.
  2. Матеріали. При покупці варто подивитися, з чого зроблені колеса і дно пилососа. Ламінат стійкий до деформації, але якщо прибирання буде проводитися за допомогою апарату з твердого пластику, то незабаром настил помітно пошкодиться - з'являться подряпини, вм'ятини або зітреться малюнок. Тому вибирати потрібно ту модель, де коліщатка і нижня частина пристрою зроблені з каучуку, гуми, силікону і інших пружних матеріалів.
  3. Насадки. Пилосос повинен володіти щіткою середньої жорсткості, що не подряпає ламінат і зможе видалити весь бруд. До того ж, важливо, щоб насадок було кілька, завдяки чому можна буде очищати підлогу в найбільш недоступних місцях, не турбуючись про збереження меблів.
  4. Габарити. Для великих приміщень потрібен об'ємний пилосос. Такі моделі мають великі мішки для пилу або резервуари для води, в залежності від виду апарату. У маленькі квартири можна купувати невеликі пристрої.

Який пилосос вибрати?

Не можна точно сказати, який пристрій для очищення ламінату гірше або краще. Залежно від потреб господарів, пилососи вибираються індивідуально. Якщо вони в будинку рідко знаходяться, то буде достатньо звичайного апарату. Для великої родини з тваринами точно знадобиться миючий пристрій. Головне правило - не економити. Дорога модель зможе ефективно прослужити довгі роки без поломок в найнесподіваніший момент.

Товари беруть участь в огляді

Ламинат AGT Concept Series
Ламинат AGT Nature Line
Ламинат Balterio Impressio
Ламинат Balterio Grandeur
Ламинат Balterio Axion