Чим і як обробити стики ламінату?

Чем и как обработать стыки ламината?
9 Листопада 2017
  •  
  •  28814

На сьогоднішній день на ринку підлогових покриттів одним з лідерів вважається ламінат. Цей матеріал виглядає розкішно, він здатний облагородити будь-яке приміщення, надати йому статусності і респектабельності. Ламінат відмінно імітує дерево, камінь і інші природні текстури. На ринку представлений величезний вибір кольорів на будь-який смак. Також цей матеріал досить простий в укладанні, для монтажу ламінату не буде потрібно багато часу і зусиль. Однак є один дуже важливий момент - ретельне закладення стиків між дошками.

Навіщо потрібно обробляти стики ламінату?

Так як основою для виробництва ламінату є ДВП, цей матеріал досить вразливий до вологи. При попаданні води під панель формується вологе середовище в умовах якої покриття може деформуватися і розбухати, що значно знижує експлуатаційні властивості і тривалість служби підлогового покриття. Тому важливим етапом монтажу ламінату є закладення стиків і швів, а також обробка всіх тріщин, пазів, виступів і щілин.

Для обробки стиків, швів і тріщин використовують такі матеріали

  • Герметик. При обробці швів герметиком найкраще віддати перевагу складам з силіконом. Також в нього входять кварцова мука, протигрибкові речовини, барвники і крейда. Сам по собі герметик представляє якусь гелеву мастику, яка не тільки протистоїть потраплянню вологи, але і має стійкість до підвищених температур. Ще дуже важливим моментом є те, що в процесі закладення швів не відбувається склеювання панелей, це дуже зручно в разі необхідності заміни однієї з панелей в майбутньому. Важливо також приділити увагу кольору герметика, щоб він максимально гармонійно поєднувався з забарвленням обраного ламінату.
  • Віск. При використанні рідкого або пастоподібного складу воску краще взяти в якості інструменту - пензлик. Після проведення робіт залишки воску видаляються з поверхні сухою ганчіркою або шпателем. Віск відмінно протистоїть волозі і іншим факторам зовнішнього середовища, захищаючи ламінат.
  • Для обробки тріщин і інших похибок, які виникають при монтажі, зручно використовувати спеціальний восковий олівець.
  • Після укладання ламінат можна обробляти спеціальною емульсією, мастикою або поліролью, в складі якої є віск.

Як правильно обробляти стики ламінату

Спосіб обробки залежить від обраного засобу. Однак крім усього іншого варто підготувати стандартний набір інструментів, які неодмінно знадобляться для укладання і закладення стиків:

  • гумовий молоток;
  • лінійка і олівець;
  • фіксатор;
  • електролобзик;
  • розпірні клини;
  • респіратор;
  • шпателя і пензлики.

Так як же все таки обробляти стики ламінату і навіщо потрібні всі ці пристосування?

Перед укладанням ламінатних дощок необхідно вирівняти відремонтувати підлогу. Адже, чим рівніше буде підлога, тим менше буде щілин. А перед обробкою стиків необхідно повністю очистити підлогу, щоб пил і бруд не потрапили в щілини між дошками. Як ми писали раніше захистити стики можна герметиком і воском. Якщо ви віддали перевагу герметику в тюбику, то його наносять суцільною смугою безпосередньо на гребінь замку перед укладанням. Залишкам герметика, які виступили на стиках покладеного покриття, потрібно дати висохнути і після прибрати шпателем. Ну а якщо ви вибрали віск, то його перед нанесенням потрібно розігріти, і в рідкому вигляді перед укладанням ламінатних дощок нанести на стики пензлем. А надлишки прибрати точно так же, як і від герметика.

Ламінат з обробленими стиками в процесі виробництва - вирішення проблеми?

Деякі виробники використовують в процесі виробництва ламінатних дощок просочення з воску або парафіну, його наносять на замкові з'єднання, що перешкоджає попаданню вологи під дошку. Застосування такої технології повністю вирішує питання закладення стиків, економить сили і час споживача, значно подовжує термін служби підлогового покриття. Однак застосування просочення в процесі виготовлення ламінату відчутно впливає на ціну вже готової продукції, що випускається. Тому в спробі заощадити споживач часто приймає рішення додатково придбати герметик, віск або інший засіб для самостійного просочення замкових з'єднань. Який варіант вибрати, вирішує індивідуально кожен сам для себе.

Товари беруть участь в огляді

Ламинат Wiparquet Authentic 8 Narrow
Ламинат Синтерос Дубарт
Ламинат Tarkett Woodstock
Ламинат Tarkett Vintage
в наявності
Ламинат КЗМ Floor Nature