Паркет і паркетна дошка: чи є відмінності?

Паркет и паркетная доска: есть ли отличия?
18 Січня 2018
  •  
  •  5563

Паркетна дошка завоювала довіру українських покупців і рік від року стає все більш затребуваною завдяки своїй естетичної і теплою на дотик поверхні, швидкому і недорогому монтажу, екологічності та довговічності. Вона являє собою тришарову конструкцію, в складі якої соснова фанера (в якості основи), стабілізуючий шар з плашок ялини або сосни, а також лицьова поверхня, створена з деревини благородних порід. Паркетна дошка володіє всіма перевагами паркету, але в той же час позбавлена ​​його недоліків.

Паркетна дошка - особливості та переваги

Переваги цього матеріалу очевидні:

  1. Надійність конструкції при нестабільних волого-температурних режимах. Проблеми паркету найчастіше проявляються на початку і після закінчення опалювального періоду. В цей час вологість спочатку сильно падає, а потім збільшується. Такі перепади стають причинами викривлення, тріщин. Вся справа в гігроскопічності натуральної сировини. Паркет виключно чутливий до нестабільних режимів вологості. Дошка в аналогічних умовах практично індиферентно до подібних умов. Її середній (стримуючий) шар, перпендикулярно направлений до лицьовій стороні, перешкоджає зміні геометричних параметрів при мінливій вологості. Подібна конструктивна надійність дозволяє монтувати покриття не тільки на підігріваються підлоги, але і в санвузли.
  2. Багатий вибір дизайнів в різних розмірах і виконанні.
  3. Конкурентні (в порівнянні з аналогами) ціни. Якщо зіставити вартість дубового штучного паркету і витрати на трехполосную дубову дошку, остання виявиться дешевше. Однак споживачам треба розуміти, що слід враховувати також вартість витратних матеріалів і монтажу.

Паркет: загальні відомості

Паркет - це цілісні дощечки (від 210-ти до 490 мм довжиною і не менше 50-ти мм завширшки), виготовлені з твердих порід. Вони ідеально стикуються між собою завдяки наявності виступу з одного і паза з іншого боку планки. Товщина матеріалу дозволяє періодично (по закінченні приблизно 6-8 років) циклювати покриття і заново наносити на нього лак. На будівельному ринку представлений паркет з різних порід. Найбільшою популярністю користуються планки з дуба, мають багатющу гаму благородних відтінків від жовтувато-коричневого до сіро-коричневого, а також штучний паркет з клена, модрини, тика, бука, ясена.

Конструкційні особливості дошки і штучного паркету обумовлюють їх експлуатаційні відмінності

  1. Паркет досить чутливий до коливання температури і вологості, тому всім, хто вирішив вибрати це покриття, доведеться контролювати мікроклімат в приміщенні.
  2. Паркет володіє великим ресурсом ремонтопридатності. Шліфувати і покривати лаком його можна кілька разів. Відновити первісний вигляд паркетної дошки можна тільки 1-2 рази через її тонкого лицьового (декоративного) шару.
  3. Монтаж паркету - більш трудомістка і складна задача, довірити яку можна тільки професіоналові. З настилом паркетної дошки можна впоратися своїми силами.
  4. Паркет виробляють поштучно, а паркетну дошку виготовляють партіями.
  5. Після закінчення укладання паркет доведеться відшліфувати, покрити лаком, а має декоративне покриття дошка не потребує додаткової обробки.
  6. Дошка розрахована на 15-20-ть років експлуатації, а паркет прослужить більше 50-ти років.
  7. Паркетна дошка не настільки вимоглива до обслуговування.

Беручи до уваги конструктивні особливості та ключові характеристики матеріалів, а також в залежності від своїх вимог, що пред'являються до покриття, вам буде простіше визначитися і підібрати для себе оптимальний варіант.

Товари беруть участь в огляді

Паркетная доска Grabo Jive
Паркетная доска Tarkett Tango Classic
Паркетная доска Sinteros Europlank
в наявності
Паркетная доска Parador Classic 3060