Що таке глазурована керамічна плитка?

Что такое глазурованная керамическая плитка?
29 Грудня 2017
  •  
  •  30210

Керамічна плитка є затребуваним матеріалом в різних сферах будівництва. Ця продукція регулярно вдосконалюють виробники для того, щоб максимально широко задовольняти вимоги споживача. Глазурована - одна з найпопулярніших видів керамічної плитки. Цей особливий матеріал володіє цілим рядом естетичних і технічних властивостей, які виділяють його серед величезного вибору будматеріалів.

Етапи виробництва, характеристики, переваги і недоліки продукції розглянемо в деталях.

Глазурована керамічна плитка що це?

Глазурована керамічна плитка - будівельний матеріал, який використовують для обробки підлоги. Особливістю є унікальний верхній шар, який складається з рідкого скла, запеченого при високих температурах. Поверхня керамічної плитки має красивий блиск або, навпаки, матову структуру, нагадує «глазур». Саме тому вона і називається глазурованою.

Незважаючи на візуальне витонченість і крихкість, плитка зі скляним шаром відрізняється високими показниками міцності. Цього ефекту виробникам вдалося досягти тільки завдяки унікальній технології виробництва верхнього шару - випалювання.

Процес виробництва

Виготовлення глазурованої плитки - складний процес. Як правило, базовим шаром матеріалу є запечена глина. Потім він покривається рідким склом і запікається. Цей етап дозволяє зробити продукцію одночасно стійкою до різних деформацій, а також надати їй привабливого зовнішнього вигляду.

Виробництво такої продукції на заводах може відрізнятися кількістю шарів скла на плиткової поверхні: один (для стін) і кілька (для підлоги). Глазурована плитка має розширену палітру кольорів. Малюнки, кольору, орнаменти декоративного скляного шару дозволяють використовувати матеріал для вирішення різних дизайнерських ідей.

Плюси продукції

Перевагами глазурованої плитки є:

  • твердість;
  • довговічність (висока стійкість до механічних пошкоджень і зносу);
  • підвищена водонепроникність (стійкість до впливу води, пара, а також миючих засобів);
  • легкість догляду (просте видалення забруднень з поверхні);
  • унікальний декоративний ефект (скляна «глазур»);
  • розширений асортимент кольорових рішень.

Мінуси матеріалу

У цій продукції присутні деякі мінуси, проте їх небагато. До невеликого недоліку матеріалу можна віднести особливий підхід до його укладанні. Щоб не подряпати його поверхню, не можна застосовувати металеві інструменти. Наприклад, в процесі укладання рекомендується використовувати шпатель з гуми (при нанесенні суміші для затирання і ін.)

Твердість і стійкість до пошкоджень покриття глазурованої плитки не означає, що до неї не потрібно дбайливо ставитися. Поверхню можна зіпсувати в результаті неакуратне поводження: якщо використовувати для чищення металеві щітки, регулярно пересувати меблі з ніжками з металу і ін.

Сфери використання

Універсальність - мабуть, найяскравіша риса глазурованої плитки, якщо мова йде про її сферах застосування. Стійкість її до води і пару дозволяє укладати її в:

  1. Комерційні приміщення.
  2. У ванній кімнаті.
  3. Кухні.
  4. санвузлів.

Використовувати матеріал можна для облицювання робочої поверхні, стін а так само використовують керамограніт для підлоги. Деякі виробники для додаткової зручності і безпеки виготовляють цей матеріал з антиковзаючою поверхнею.