Чому здіймається керамічна плитка?

Почему поднимается керамическая плитка?
4 Грудня 2017
  •  
  •  17389

Керамічна плитка - це один з найбільш універсальних типів підлогового покриття. Її використовують не тільки для підлоги, а й як облицювальний матеріал для стін. Правильний монтаж і вибір моделі стане прикрасою як житлового, так і комерційного приміщення.

Що таке керамічна плитка?

Керамічна плитка - це натуральне підлогове покриття, яке виготовляється з різних видів глини (для цього глину слід обпалювати за допомогою високих температур). Такий процес виготовлення дозволяє знищити всілякі шкідливі речовини (токсини). Крім того, вдається повністю ліквідувати всі алергени. Але це не єдина перевага даного типу підлогового покриття. Аномально високий градус при створенні підлоги дозволяє убезпечити покриття від виникнення і подальшого скупчення бактерій і всіляких грибків.

Найдоречніше використовувати даний тип підлогового покриття в місцях з великою прохідністю, а також підвищеною вологістю. Це може бути коридор, ванна кімната, туалет, лікарня, лабораторія або інші аналогічні приміщення. До значимим переваг керамічної плитки варто віднести:

  1. Стійкість до вологи. Завдяки тому, що зовнішній вигляд плитки при контакті з водою не змінюється, вона вважається універсальною. Її можна монтувати в приміщеннях з підвищеною вологістю, наприклад, душових, басейнах або на кухні.
  2. Тривалий термін експлуатації. Якщо покриття було підібрано правильно, а укладання відбувалася згідно з нормами, то плитка прослужить кілька десятків років, зберігаючи свій первісний вигляд.
  3. Безпека. Завдяки тому, що до складу підлоги входять тільки натуральні матеріали вона не горить і не виступає джерелом передачі вогню. Саме тому її укладають поруч з каміном або ж на території котельні.
  4. Простота в догляді. Очистити керамічне покриття не складе ніяких труднощів. Будь-які забруднення видаляються за допомогою вологої ганчірки.
  5. Стійкість до ультрафіолету. Навіть при постійному контакті з сонячними променями підлогове покриття не змінить свій первісний колір.

Але є і кілька негативних факторів, а саме:

  1. Складний монтаж. Для правильної установки потрібні спеціальні знання і техніка. Крім того, це досить тривалий процес, який потребує додаткової підготовки основи.
  2. Крихкість. Навіть незначні удари можуть привести до того, що на покритті утворюються тріщини і відколи.

Чому керамічна плитка здіймається на підлозі і що робити в таких ситуаціях?

На жаль, іноді після укладання покриття може виникнути неприємна ситуація, коли деякі плити починають відходити від заснування. Звичайно, це завжди неприємно і образливо, адже було витрачено чимало коштів на придбання матеріалів, а також на його укладання. Найчастіше така проблема може статися через неправильний монтаж. Йдеться про такі помилки, як:

  • неправильне приготування клейового розчину;
  • погано підготовлену основу;
  • відмова від використання грунтовки;
  • недостатнє очищення основи перед приклеюванням плитки.

Крім того, дуже часто недобросовісні майстри, які займаються укладанням плитки, намагаються схитрувати і зекономити на будівельних матеріалах. Вони навмисно використовують меншу кількість клею, ніж потрібно, порушуючи, таким чином, технологію. В результаті це призводить до того, що під плиткою утворюються порожнечі і плитка може «підніматися».

Крім того, якщо ви хочете попередити таке явище, то для цього можна додатково зробити армування стяжки, використовуючи спеціальну сітку. Варто відзначити, що в деяких випадках така процедура просто необхідна, наприклад, якщо роботи виконуються в тільки побудованому будинку, який ще буде просідати. І зробити ремонт основи, якщо підлога в приміщенні з дефектами, які можуть спровокувати руйнування керамічної плитки на підлозі.

Якщо плитка відходить від основи разом з клейовим розчином, то проблема буде полягати в основі. У такій ситуації потрібно акуратно відковирнути всю плитку, яка відходять. Заґрунтувати поверхню, давши їй просохнути і тільки після цього знову приклеїти плитку. Але якщо ви помітили, що основа має тріщини або кришиться, то потрібно перекладати весь кахель заново. Якщо ж під плиткою є порожнечі, то можна спробувати акуратно зняти затірку і шприцом влити під кахель клей.