Як вибрати ковролін? Види ковроліну

Как выбрать ковролин? Виды ковролина
8 Березня 2016
  •  
  •  8280

Ковролін, як і будь-яке підлогове покриття, має кілька різновидів, які відрізняються за технологією виготовлення і вживаними матеріалами. Тому, перш ніж вирішити для себе який вибрати ковролін, слід детально вивчити інформацію.

В першу чергу розглянемо матеріали, які застосовуються для виготовлення пряжі. Сьогодні для цієї мети найбільш широко використовуються три матеріали: шерсть (wool), поліпропілен (PP) та поліамід (PA).

Шерсть є натуральним матеріалом, володіє чималою вартістю і відноситься до елітних матеріалів. Крім того, шерсть має відмінні показники пожежостійкості але не дуже високу зносостійкість. У більшості випадків, щоб підвищити стійкість до зношування, в шерсть додають поліамід в різних співвідношеннях (стандартні співвідношення: 80/20, 60/40).

Поліпропілен - це найбільш дешевий матеріал, з якого виготовляють пряжу для килимових покриттів. Він відрізняється посередніми показниками по всім параметрам, в порівнянні з поліамідом. Останній перевершує поліпропілен по пружності, зносостійкості і пожежній безпеці. Поліпропіленове волокно залишається на ринку тільки завдяки низькій вартості.

Для того щоб зрозуміти який вибрати ковролін, який підійде для того або іншого приміщення існує єдина класифікація за європейським стандартом EN685. Клас килимового покриття визначає приміщення, де його можна застосовувати:

  • 21-23 - підходить для житлових кімнат і міжкімнатних коридорів;
  • 31-32 - застосовується в громадських приміщеннях із середнім числом людей і помірною інтенсивністю їх руху;
  • 33 - дані види покриття, завдяки високій зносостійкості, можуть застосовуватися в промислових і комерційних приміщеннях.

Варто відзначити, що ковролін більш високого класу можна успішно застосовувати в приміщеннях зі зниженими навантаженнями на покриття. Наприклад, ковролін класу 33 буде надійно і довго служити в приміщеннях з вимогами для 23-го класу. Якщо ж в приміщення з інтенсивним рухом укласти покриття низького класу (наприклад, коли в офіс укладають ковролін домашнього 21 класу міцності), це закінчиться швидким його зносом.

Килимові покриття також розрізняються за технологією виготовлення:

  1. Тканий ковролін - виготовляється за принципом звичайних килимів: нитки основи переплітаються з нитками ворсу, які ткуться одночасно. При даному виді виробництва виходить дуже міцний цільний матеріал.
  2. Тафтинговий ковролін - в основу (первинна) за допомогою голок вшивається нитка, утворюючи при цьому петлю (так званий петлевий ворс), яка може залишатися в такому вигляді або бути розрізана (розрізний ворс). Після чого нитки фіксуються латексним шаром і приклеюються до основи (вторинна).
  3. Голкопробивний ковролін - при виробництві нитки ворсу вбиваються в основу за допомогою спеціальних голок, які рухаються вперед-назад. В процесі нитки переплітаються один з одним, утворюючи при цьому щільне покриття. Для кращої фіксації петель використовується спеціальна грунтовка. Ковролін виготовлений за даною технологією поступається в комфорті і зовнішньому вигляді тканим і тафтинговим покриттям.

Варто відзначити, що в якості основи для ковроліну як правило застосовуються латекс, текстиль, гума. Джут (або текстиль) забезпечує хорошу тепло- і звукоізоляцію, а також комфорт при ходьбі. Гумові склади мають високу стійкість до вологи. Латекс (звичайний і спінений) з добавками в якості основи для покриття зумовлює добрі експлуатаційні властивості.

Кожне килимове покриття також відрізняється спеціальними властивостями, які регламентують особливості його експлуатації. Дізнатися про них можна з умовних позначень, які присутні в каталогах, поряд з фото ковроліну.

Розглянемо більш докладно основні умовні позначення:

покриття не здатне накопичувати статичну електрику - contractpol.ua - покриття не здатне накопичувати статичну електрику в кількості, здатній згубно впливати на людину і комп'ютерну техніку. Таким знаком відзначають антистатический ковролін.

покриття можна застосовувати з меблями на роликах - contractpol.ua - покриття можна застосовувати в приміщенні з меблями на роликових ніжках.

килимове покриття можна укладати на теплу підлога - це килимове покриття можна укладати на теплу підлога. Гранична температура нагріву вказується додатково.

покриття має високу стійкість до вигорання кольору - contractpol.ua - позначає, що покриття має високу стійкість до вигорання кольору, протидіє впливу ультрафіолету.

позначення характеризує м'якість і комфорт покриття - contractpol.ua - це позначення характеризує м'якість і комфорт покриття: чим більше корон містить цей значок, тим більш комфортний ковролін (кількість корон коливається в межах від однієї до п'яти).

покриття, яке можна використовувати на сходах - contractpol.ua - покриття досить міцне, щоб використовуватися на сходах.

стандартні розміри рулону стандартні розміри рулону (ширина і довжина).

килимове покриття можна укладати в вітальні - contractpol.ua - килимове покриття можна укладати в вітальні

килимове покриття можна укладати в дитячих кімнатах - contractpol.ua- килимове покриття можна укладати в дитячих кімнатах

килимове покриття можна використовувати в офісних приміщеннях - contractpol.ua- килимове покриття можна використовувати в офісних приміщеннях

Всі дані умовні знаки можна побачити в брошурах виробника килимового покриття і на каталогах або зразках матеріалу. Разом з графічним зображенням, технічні характеристики описуються тестово. Найчастіше, описується спосіб визначення тієї чи іншої властивості килимового пкоритія, а саме стандарт, за яким проводилися випробування.