Ковролін або лінолеум. Що краще?

Ковролин или линолеум. Что лучше?
24 Лютого 2017
  •  
  •  21526

Ковролін або лінолеум? Що краще можна визначити тільки в кожному конкретному випадку. Для ряду випадків, лінолеум неможливо застосувати в принципі, але бувають і випадки, де ковролін не прийнятний.

Опишемо загальні приклади а також переваги і недоліки ковроліну і лінолеуму.

Перш за все слід розділити покриття для підлоги по типу приміщень. Прийнято розрізняти дві глобальні сфери застосування ковроліну і лінолеуму:

  1. Громадські приміщення (офіси, магазини, лікарні, школи ...)
  2. Житлові приміщення (квартири, будинки, котеджі ...)

Для всіх приміщень громадського типу прийнято використовувати комерційні покриття для підлоги - комерційний лінолеум, ковролін, килимову плитку, ПВХ плитку.

Для житлових приміщень прийнято використовувати побутові підлогові покриття - побутовий ковролін, лінолеум, ПВХ і килимову плитку.

Для простоти порівняння ковроліну і лінолеуму, в першій частині публікації ми будемо розглядати покриття для громадського застосування.

Описуючи недоліки і переваги лінолеуму і ковроліну ми візьмемо до уваги тільки практичні якості і будемо нехтувати естетичними.

Чим же краще лінолеум?

Перш за все простотою прибирання. Хоч як би заперечували цю точку зору виробники ковроліну, чиститься він досить важко і витратно. Це підтверджується не тільки суб'єктивно особистим досвідом нашої компанії (ми використовували почергово і ковролін і лінолеум в якості підлогового покриття у нас в офісі) але і думкою клінінгових компаній. Вартість чищення лінолеуму набагато дешевше ніж вартість чистки ковроліну. І якщо дивитися далі, то ковролін вимагає тривалого підсушування.

Лінолеум готовий до експлуатації вже через годину після прибирання, в той час як для ковроліну потрібно як мінімум 5-6 годин, навіть при використанні теплогармат. Власне кажучи, вартість обслуговування лінолеуму на 10-15% дешевша ніж вартість обслуговування ковроліну. Переведіть цей показник на вашу площу, і за рік ви отримаєте суттєву економію.

Також лінолеум стійкіший до різного роду впливів - роликових меблів, взуття на підборах, подряпин від дрібного піску, що потрапляє з вулиці.

Ковролін втрачає привабливий зовнішній вигляд набагато швидше ніж лінолеум, до того ж великий недолік ковроліну - його не можна ремонтувати.

Лінолеум (як натуральний так і ПВХ) можна реставрувати і освіжати. Через три-п'ять років експлуатації, верхній зношений шар лінолеуму можна зняти за допомогою шліф машини, обробити спеціальним металізуючим складом і знову ввести в експлуатацію. Після такої процедури лінолеум виглядає як новий. Примітка: така операція можлива тільки для натурального і гомогенного ПВХ лінолеуму. До ковроліну такі маніпуляції по відновленню, на жаль, незастосовні.

Водостійкість - важливий аргумент на користь лінолеуму. Жоден лінолеум не боїться вологи. Можна розлити на лінолеум відро води і залишити на ніч. На ранок прибрати вологу і висушити - все це у разі не позначиться на лінолеумі. Інша справа ковролін - з ним так чинити не можна, оскільки килимове покриття найчастіше клеєне і може розшаруватись.

  Тепер приступимо до опису переваг ковроліну.

Перш за все це комфорт. У такого типу приміщеннях як готелі, ресторани, будинки відпочинку, санаторії, пансіонати та інші - обов'язково потрібно укладати ковролін. Ні керамічна плитка, ні ламінат, ні лінолеум не додадуть приміщенню такої комфортності як ковролін.

Вся справа в тому, що ковролін має сильні термо і звукопоглинальні властивості. Лінолеум (навіть дуже товстий) має показник звукопоглинання максимум 5 дБ. Ковролін в свою чергу, навіть тонкий має показник не менше 20 дБ!

Теплоізоляція у ковроліну також перевищує показники лінолеуму. Це робить кімнати більш теплими і затишними.

Ковролін набагато приємніше для ходьби - це сильно позначається на працездатності. Багато офісів стелять ковролін тільки з цієї причини. Більшість офісів міжнародних і просто великих компаній встелені саме ковроліном. Завдяки шумопоглинанню і комфортністю при ходьбі ковролін позитивно впливає на співробітників, стомлюваність знижується.

Ковролін не так вибагливий до рівності основи як лінолеум. Підлога під лінолеум повинна бути ідеально рівною. Будь-які нерівності і западини проявляться в перші дні експлуатації лінолеуму. Більш того, в місцях таких нерівностей лінолеум буде протиратися більш інтенсивно, що відразу ж буде помітно.

До слова, підготовка ідеально рівної підлоги - недешеве задоволення. Для правильної підготовки основи потрібна покупка дорогих сумішей, що самовирівнюються, а також дорогої професійної сили. Одним словом - ковролін укладати дешевше і швидше.

Наведемо список приміщень а також нашу рекомендацію по вибору підлогового покриття в них:

  • офіси, робоча зона - ковролін/килимова плитка
  • офіси - коридорна зона - лінолеум
  • ресторани посадкова зона - ковролін
  • готелі, номерний і коридорний фонд - ковролін
  • лікарні - натуральний або ПВХ лінолеум
  • аптеки - натуральний або ПВХ лінолеум
  • магазини - лінолеум, ПВХ плитка
  • шоуруми - ковролін
  • конференц зали, переговорні - ковролін
  • кінотеатри - ковролін
  • дискотеки, бари, кафе - лінолеум, ПВХ плитка
  • дитячі сади - натуральний лінолеум
  • школи - ПВХ або натуральний лінолеум

Таким чином ми перерахували всі важливі переваги і недоліки ковроліну і лінолеуму. В наступній частині даної публікації ми розглянемо переваги і недоліки ковроліну і лінолеуму для житлових приміщень.