Як вибрати лінолеум? Види і класи лінолеуму

Как выбрать линолеум? Виды и классы линолеума
8 Березня 2016
  •  
  •  32018
Рубрика:Лінолеум

Перш ніж вибрати лінолеум, варто докладніше дізнатися, якими характеристиками він володіє, на які типи ділиться.

Весь лінолеум ділять на дві основні групи (в залежності від матеріалів, які використовуються при виробництві). Першу складає лінолеум з натуральних матеріалів (натуральний лінолеум), другу - ПВХ-покриття. Останні, в свою чергу, діляться на кілька підгруп: промисловий, комерційний, напівкомерційний і побутовий.

Класифікація лінолеуму відповідно до стандартів EN685:

  • 21-23 класи - житлові приміщення;
  • 31-34 класи - громадські приміщення;
  • 41-43 класи - промислові приміщення.
Найбільш зносостійким з них вважається комерційний лінолеум, який володіє підвищеною зносостійкістю. Він прослужить господареві від 10 до 25-ти років. Напівкомерційний лінолеум використовується в офісних приміщеннях. Його зносостійкість трохи нижча комерційного. Його термін служби складає 7-20 років. Побутовий лінолеум найменш міцний порівняно з іншими видами.

Групи стирання лінолеуму:

  • Група F (втрата товщини від 0,3-0,6 мм) - найнижча ступінь зносостійкості;
  • Група М (втрата товщини від 0,15-0,3 мм) - низький ступінь зносостійкості;
  • Група Р (втрата товщини від 0,08-0,15 мм) - середній ступінь зносостійкості;
  • Група Т (втрата менше 0,08 мм) - найбільш зносостійкий шар.
Перш за все, лінолеум характеризують такі якості , як ширина, довжина, товщина. Ширина рулонів може коливатися від 1,5 до 4 м. В окремих випадках вона досягає 5 м, але робляться такі рулони лише на спецзамовлення. Довжина коливається від 12 до 30-м.

Вибір товщини лінолеуму також різноманітний: від 1,35 до 4 мм. Найтоншим вважається лінолеум з товщиною 0,7 мм. При цьому верхній захисний шар лінолеуму коливається від 0,12 до 0,15 мм.
Що стосується показників фізико-механічних властивостей, то до них відносять: звукоізоляцію, теплоізоляціяю, зносостійкість, питомий поверхневий електричний опір, абсолютну залишкову деформацію, зміну лінійних розмірів, антистатичні якості.
Залежно від складу, виділяють гетерогенний і гомогенний лінолеум. Гетерогенне покриття складається з декількох шарів і є найбільш популярною категорією на ринку.
Гомогенний лінолеум - це однорідний тонкий матеріал, який не має основи.
гомогенний лінолеум - kontraktpol.ua
Рис.1. Приклад гомогенного лінолеуму
Гетерогенний лінолеум складається з декількох шарів. Верхній шар - захисний. Саме від його товщини залежить зносостійкість матеріалу (а не від загальної товщини лінолеуму). Далі йде декоративний шар, на який нанесений малюнок. Під ним знаходиться верхній спінений шар. Сьогодні, як правило, при виготовленні лінолеуму використовують допоміжний загрунтований несучий шар.
Складається він з скловолокна, який зберігає матеріал від стиснення і розтягування. Наявність цього шару в лінолеумі - це ще одна гарантія того, що він не дасть усадки і прослужить довше. Після додаткового шару йдуть нижній спінений і виворітний шари. На останньому вказується друк виробника.
геторегенній лінолеум
Рис.2. Приклад геторегенного лінолеуму
Лінолеум ділиться на два типи, в залежності від виду його основи: основний і безосновний. Як основа для лінолеуму, вибираються повсть, поліестр, джут і ПВХ (спінений полівінілхлорид). Останній найбільш поширений.
лінолеуму з основою (повсть) - contractpol.ua
Рис.3. Приклад лінолеуму з основою (повсть)

У комерційного виду лінолеуму також є свої підвиди: протиковзкий, акустичний, антистатичний, спортивний і струмопровідний.

Існує ряд умовних позначень, які характеризують той чи інший тип покриття. Так, є ряд позначень, які говорять про те, для якого саме типу приміщення призначений лінолеум: для дитячих кімнат, віталень, спальних кімнат, столових, офісних приміщень.

Є також ряд умовних позначень, які говорять про такі технічні характеристики покриття, як звукоізоляція, опірність до ударів, займистість, стійкість фарби, наявність антистатичних властивостей, опірність до утворення вм'ятин і сумісність покриття з теплою підлогою. Позначення, на які в першу чергу звертають увагу покупці - це вага кв. м. покриття, довжина і ширина рулону, а також товщина покриття і захисного шару.

Основні умовні позначення лінолеуму:

  • лінолеум антистатичний;
  • високі пожежно-технічні характеристики;
  • протистояння ковзанню;
  • стійкість до подряпин і стирання;
  • додатковий поліуретановий захист;
  • легко прибирається.

Після тривалого терміну служби, у лінолеуму можуть відбутися деякі відхилення за кольором. У 95% випадках - це результат впливу світла і зносу матеріалу.


Товари беруть участь в огляді

Коммерческий линолеум Grabo Silver Knight
Коммерческий линолеум Grabo Diamond Standart Metal
Коммерческий линолеум Forbo Smaragd Classic
Линолеум для танцев Grabo Duet