Футбольний майданчик зі штучної трави

Футбольная площадка из искусственной травы
19 Лютого 2017
  •  
  •  6427

Футбольний майданчик зі штучної трави - спортивне поле для проведення змагань або тренувань, основною відмінністю якого є використання штучного покриття замість натурального трав'яного покриву.

Використання штучного газону в будівництві футбольних майданчиків на сьогоднішній день переважає перед використанням натуральної трави. Цей факт продиктований двома основними перевагами штучної спортивної трави.

1. Собівартість облаштування і експлуатації ігрового майданчика штучною травою набагато нижча ніж в разі використання цієї трави. Перш за все, штучна трава не вимагає складного підходу в догляді. Її не потрібно поливати, створювати спеціальні температурні режими, ремонт пошкоджених ділянок досить простий. Кількість необхідного персоналу по догляду за покриттям набагато менша, а значить і витрат менше. Витрати на обігрів футбольного поля незрівнянно нижчі ніж у випадку з натуральним газоном, де потрібна стабільна плюсова температура.

2. Використання за будь-якої погоди. Гра на штучному газоні може відбуватися в будь-який час року в будь-яку погоду і в будь-який час доби. Штучний газон менш схильний до впливу перепадів температур, краще пропускає вологу і опади. Гра на футбольному полі, яке застелене штучною травою може відбуватися взимку. При цьому, штучному газону не потрібен час на відновлення, ігри можуть відбуватися одна за одною без тривалих перерв. Ця якість особливо важлива для тренувальних полів.

  Як же відбувається облаштування футбольного майданчика з використанням штучної трави для спорту?

Опишемо основні технологічні етапи.

Все починається зі створення проекту футбольного поля, або спортивного комплексу. На цьому етапі, генпідрядник, спільно із замовником визначають основні вимоги і майбутню функціональність майданчика. Потрібно прийняти такі рішення:

  • кількість ігрових майданчиків, їх призначення (футбол, мультиспорт, теніс)
  • розміри майданчиків
  • потреба в бігових доріжках навколо поля (полів)
  • потреба в глядацьких трибунах
  • потреба в освітленні поля
  • потреба в огородженні поля
  • потреба в інших капітальних будівлях
  • облагороджування територій, естетичні рішення.
 Відповіді на всі ці питання з боку замовника визначають майбутні риси проекту, а також вартість і терміни його реалізації.

Після рішення цих питань відбувається геодезичне дослідження території відведеного під будівництво футбольного майданчика або комплексу.

На підставі цих даних готується проект футбольного поля, з обов'язковою 3Д візуалізацією, подається техніко-економічне обґрунтування всіх витрат і термінів реалізації. Проект будівництва становить собою основу загального кошторису по об'єкту, яка надалі узгоджується з замовником.

Якщо проект і кошторис узгоджені, наступними типовими етапами будівництва стають нанесення розмітки майбутнього поля і підготовка котловану. На глибину 40-60 см риється поглиблення, з дотриманням рівності основи. Коли котлован виритий його засипають річковим піском і трамбують спеціальним катком або віброкотком, знову ж таки з дотриманням рівності основи.

Виритий котлован засипаний і утрамбований піском, поетапно засипається щебнем різної фракції. У самий низ котловану засипається найбільша фракція, а далі по спадаючій. В процесі наповнення котловану, всі фракції утрамбовуються і вирівнюються по рівню. Верхній шар на 5-10 см засипається дрібним гранвідсівом. Саме на нього і буде укладатися трава. Гранвідсів засипається таким чином, щоб центр поля був трохи піднятий по відношенню до кордонів поля. Це робиться для того, щоб вода від опадів не накопичувалася в центрі поля. Такий тип ската називається "Конвертна".

Така конструкція забезпечує по-перше стійкість до просідання основи, а по-друге хорошу водопропускную здатність поля.

Для великих полів, професійного призначення рекомендується в основі котловану укладати дренажну систему з труб, які в свою чергу підводяться до міської каналізації або іншому відведення води. При цьому, навіть найсильніші дощі не будуть страшні для футбольного поля калюжами або застоями води.

Котлован, як правило, облямовують бордюром з бетону, який не тільки надає естетичної довершеності, але і не дозволяє засипці поля (про неї ми поговоримо пізніше) поширюватися назовні. У разі, якщо до футбольного поля примикають бігові доріжки або асфальтні покриття, бетонний бордюр може не використовуватися або бути замінений на інші конструктивні рішення.

Трава укладається вільним настилом на останній шар котловану - гранвідсів. Стики трави склеюються між собою за допомогою спеціальної зварювальної стрічки і двокомпонентного клею.

Трава укладається згідно розкрою і з дотриманням малюнку спортивної розмітки поля.

Після укладання спортивної трави настає наступний етап - засипка наповнювачами.

 Футбольна спортивна трава, з висотою ворсу більше 30 мм повинна засипатися річковим піском і гумовим гранулятом. Ці два компоненти надають ворсу вертикальної спрямованості а також забезпечують правильний відскік м'яча. Гумовий гранулят робить гру більш комфортною і травмобезпечною.

Після укладання та засипання трави можна приступати до монтажу трибун, установки освітлення і огорожі майданчика. Ці технологічні етапи ми будемо детально описувати в наших наступних публікаціях.

Схожі публікації