Як вибрати ламінат для теплої підлоги?

Как выбрать ламинат для теплого пола?
19 Лютого 2017
  •  
  •  12261

 Ламінат відноситься до популярних підлогових покриттів. Такий матеріал підійде для системи "тепла підлога". Для різних різновидів теплої підлоги потрібно правильно купувати ламінат, враховуючи його характеристики.

Кілька загальних рекомендацій, як вибрати ламінат для теплої підлоги?

Ламіноване покриття не завжди підходить для установки на теплу підлогу. Хоча матеріал не деформується від високих температур, але погано пропускає тепло. Виробники подбали про те, щоб покупці змогли легко вибрати ламінат для теплої підлоги. На упаковці ламінованих панелей повинне бути маркування, що вказує рекомендовану межу температури для експлуатації.

Питання про те, як вибрати ламінат для кухні, турбує багатьох. Якщо у всьому будинку планується установка теплої підлоги, то проблем з вибором матеріалу ще більше. Ламінат, який буде оптимальним для водяної підлоги, вважається неприйнятним варіантом при монтажі обігрівальних систем електричних.

Клас міцності ламінату має важливе значення. Для теплої підлоги потрібно вибирати матеріали не нижче 32 класу. Це підлогове покриття зможе відмінно витримувати навантаження теплового характеру.

У більшості випадків ламінат на кухні відгуки має хороші. У цю кімнату слід купувати матеріали для обробки підлоги, які покриті спеціальними водовідштовхувальними складами. Основою водостійкого ламінату є пластмасова плита, яка не розбухає в результаті впливу вологи.

При покупці ламінату під теплу підлогу в будь-яку кімнату вкрай важливо дивитися на такі характеристики:

  1. теплопровідність;
  2. клас міцності;
  3. "робоча" температура;
  4. товщина панелей;
  5. клас емісії;
  6. матеріал основи ламінату.

Якщо з теплопровідністю, максимальними "робочими" температурами і класом міцності матеріалу все зрозуміло, то інші пункти вимагають підвищеної уваги.

Слід враховувати, що товщина панелей ламінату для теплої підлоги повинна бути мінімум 8 мм. Оптимальний клас емісії підлогового покриття - E1. Матеріалом основи ламінату повинні бути панелі HDF (вони мають хорошу щільність).

Тип з'єднання панелей важливий!

Питання про те, який ламінат покласти на кухню, вимагає детального вивчення. Не всі типи з'єднання ламінованих панелей підійдуть для теплої підлоги. Вони бувають клейовими, замковими. Не можна вибирати для системи "тепла підлога" матеріали, які вимагають для з'єднання клей. При регулярному нагріванні знизу згодом панелі деформуються, а саме покриття в кінцевому результаті доведеться міняти.

При влаштуванні теплої підлоги підійдуть лише панелі з замковим типом з'єднання. Можна вибрати будь-який тип замків:

  • Click;
  • Lock.

Панелі з Click-замками легко монтуються. Дане замкове з'єднання має надійну фіксацію. В процесі навіть тривалого використання теплої підлоги покриття, поєднаної Click-замками, не буде деформуватися. Виключена поява щілин, зазорів між панелями. Важлива деталь: підлогу обов'язково повинна бути ідеально рівною.

Lock-замки - звичайне з'єднання за принципом "шип-паз". Цей тип з'єднання панелей називають ще забивним. Їх можна укладати навіть на не дуже рівну поверхню (з перепадами до 3 мм на пагонний метр).

Яка підійде підкладка? Навіть найбільш високоякісний ламінат на кухні плюси і мінуси має суттєві. Щоб звести до мінімуму мінуси такого підлогового покриття для теплої підлоги, потрібно правильно визначитися з підкладкою. Дуже щільна підкладка зменшує ефективність використання новітніх обігрівальних систем в будь-якому будинку. Тоді доведеться збільшувати температуру на регуляторі, що призводить до великих фінансових втрат.

Для цих цілей ідеально підійде підкладка товщиною приблизно 1,5-3,0 міліметрів. Деякі виробники ламінату для теплої підлоги пропонують спеціалізовану підкладку. Виготовлена ​​вона з екструдованого полістиролу, за рахунок якого тепло буде легко проходити.

Екологічно чистим матеріалом є пробкова підкладка, яка теж підходить під ламінат на теплу підлогу. Навіть при нагріванні вона не виділяє шкідливих хімічних речовин.

Вибираючи підкладку, необхідно звертати увагу на:

  • її тепловий опір;
  • товщину матеріалу;
  • особливості монтажу;
  • гідроізоляційні характеристики;
  • забезпечення парової ізоляції.

Теплі підлоги в поєднанні з ламінатом - оптимальний варіант для заміських будинків. Такий тип покриття підійде для різних типів обігрівальних систем:

  1. плівкових;
  2. електричних;
  3. водяних.

Потрібно відповідально поставитися до придбання ламінату для будь-якої з систем теплої підлоги, тоді проблем при експлуатації не буде. Існують ламіновані панелі з інтегрованою системою обігріву, але їх ціна поки що висока. Краще придбати звичайний якісний ламінат, який можливо комбінувати з системою "тепла підлога".