Як вибрати ламінат для кухні: плюси і мінуси ламінату на кухні

Как выбрать ламинат для кухни: плюсы и минусы ламината на кухне
19 Лютого 2017
  •  
  •  13799

Власники квартир, підбираючи відповідне покриття для підлоги для кухні, досить рідко зупиняють свій вибір на ламінаті. І дарма - насправді, цей міцний, доступний за ціною і нескладний в укладанні оздоблювальний матеріал цілком може використовуватися в кухонному приміщенні.

Ламінат на кухні: за і проти

Існує усталена думка, що для кухні це підлогове покриття не підходить, оскільки воно боїться води. Цей стереотип є помилковим: деякі сорти ламінату, які випускаються сьогодні, можуть укладатися не тільки в кухні, а навіть у ванній кімнаті. Крім цього, сьогодні виготовляється спеціальний термостійкий ламінат, який не боїться підвищених температур, і сумісний з сучасними системами теплої підлоги.

Ламінат на кухні плюси і мінуси

 Позитивні моменти:

  • простий, швидкий монтаж; 
  • доступна ціна; 
  • тривала експлуатація; 
  • тепла, приємна на дотик поверхня;
  • великий вибір колірних рішень;
  • різні фактури поверхні;
  • сумісність з системами теплої підлоги. 

 Негативні сторони:

  • стандартний ламінат схильний до дії вологи;
  • стає слизьким при попаданні вологи;
  • гучний звук при падінні предметів і ходьбі по покриттю на підборах. Використання ламінату в кухні має набагато більше переваг, ніж недоліків. Тому, знаючи, як вибрати ламінат для кухні, в цілком можете використовувати це покриття для обробки підлоги в кухонному приміщенні своєї квартири.

Як вибрати ламінат на кухню?

Щоб підлогове покриття прослужило досить довго, зберігши при цьому презентабельний вигляд, необхідно знати, який ламінат вибрати для кухні. При виборі матеріалу необхідно пам'ятати, що для кухонного приміщення характерна підвищена вологість і температурні перепади. При виборі відповідного покриття перераховані вище фактори слід неодмінно враховувати.

При виборі ламінату для кухні звертайте увагу на наступні характеристики матеріалу:

  1. Водостійкість. Навіть найміцніший і зносостійкий ламінат може бути схильний до дії вологи, тому при виборі цього підлогового покриття для кухні доцільно віддавати перевагу спеціальним водостійким різновидам. Сама поверхня ламінованої пластини зазвичай здатна добре протистояти впливу вологи, проте, в разі потрапляння рідини на місця з'єднання пластин, волога може проникнути до основи матеріалу і викликати його набухання, що закінчиться деформацією поверхні. При виготовленні водостійкого матеріалу виробники просочують місця з'єднання спеціальним водовідштовхуючим складом, а також використовують пластикову основу. Для склеювання стиків планок в ході укладання покриття в кухні слід використовувати спеціальний водовідштовхуючий клей.
  2. Підкладка. Якщо ви не хочете, щоб при ходьбі по покриттю лунав дзвінкий шум, під оздоблювальний матеріал слід помістити якісну підкладку. Можна вибрати матеріал, до якого приклеєна підкладка, що володіє підвищеними звукоізоляційними властивостями або придбати спеціальну професійну підкладку.
  3. Екологічність. Вибираючи ламінат, віддавайте перевагу покриттю від авторитетних виробників, які випробовують свою продукцію на токсичну безпеку.

  Якщо ви не знаєте, як правильно вибрати ламінат на кухню, рекомендуємо вам перед походом в магазин вивчити вироби, представлені на сучасному ринку, познайомитися з різними різновидами покриттів, їх властивостями і характеристиками. Також варто почитати в інтернеті відгуки про ламінат на кухні, залишені людьми, які вже використовували таке покриття в своїх квартирах.

  Вологостійкий або водостійкий?

  В кінці спробуємо розібратися - який ламінат покласти на кухню: водостійкий або вологостійкий. Обидва цих покриття характеризуються підвищеною стійкістю до можливого впливу вологи.

  • Вологостійкий ламінат здатний контактувати з вологою, не розбухаючи протягом 3-6 годин. Якщо у вашій кухні встановлена ​​витяжка, і ви рідко проливаєте на підлогу воду, ви цілком можете використовувати даний матеріал в кухонному приміщенні. Перш ніж вносити зміни покриття від вологи, шви після укладання матеріалу рекомендується додатково обробити герметиком, який стане додатковою перешкодою на шляху вологи до основи ламінату.
  • Водостійке покриття призначене для укладання у ванній кімнаті, тому воно цілком підходить і для кухні. В якості основи такого покриття замість пресованої плити використовують пластик, який абсолютно не всмоктує вологу. Таке покриття абсолютно не боїться води і не розбухає навіть в разі тривалого контакту з рідиною.