Чому здувається паркетна дошка?

Почему вздувается паркетная доска?
31 Березня 2018
  •  
  •  8467

Паркетна дошка - це найбільш красиве, вишукане і витончене покриття для підлоги. Воно гарантовано стане прикрасою вашого приміщення, так як гармонійно поєднується з меблями будь-якого дизайну. Але потрібно пам'ятати, що під час його експлуатації може виникнути така неприємність, як здуття дощок. Чому це відбувається і що можна зробити, ми розповімо вам в цій статті.

Паркетна дошка - що це за покриття?

Існують підлогові покриття, які виготовляються з синтетичних матеріалів, (наприклад, такі як лінолеум), а також ті , які виробляються з натуральних матеріалів. Саме до другого типу відносяться паркетна дошка, так як вона створюється зі справжньої деревини. Її технологія виготовлення базується на тому, що шари дерева перпендикулярно склеюються між собою.

Така підлога володіє рядом значних переваг, основними з яких є:

  1. Екологічність. До складу підлогового покриття входять виключно натуральні і безпечні матеріали. Кожна модель паркетної дошки має сертифікати якості і проходить ряд тестувань.
  2. Довговічність. Хороший підлогу від відомого виробника здатний прослужити до 15 років без втрати технічних характеристик.
  3. Легкий монтаж. Завдяки наявності спеціальної замкової системи з цим завданням здатний впоратися навіть непрофесіонал.
  4. Простий догляд. Паркетна дошка не вимагає наявності спеціальних засобів і устаткування для очищення.

Але є деякі неприємні моменти, з якими можуть зіткнутися власники даного типу статі. Одним з найбільш поширених і неприємних з них є здуття паркету.

Читайте також: Як підготувати підлогу під укладання паркетної дошки?

Чому паркетна дошка здувається?

Існує ряд причин, через які підлогове покриття може роздутися. Варто відзначити, що це явище може виникнути в якомусь певному місці або ж по всьому периметру приміщення. Отже, найбільш поширені причини роздування це:

  1. Монтаж на вологу стяжку. Безпосередньо перед установкою підлоги бетонна стяжка повинна повністю просохнути. Якщо ж цього не сталося, то волога, яка виходить з бетону, почне накопичуватися під покриттям і в результаті дошки будуть сирими.
  2. Відсутність гідрозазора. Під час монтажу вкрай важливо залишати зазор між крайніми дошками і стіною. При недотриманні цього правила під час розширення дошки почнуть бугриться через щільного контакту зі стінами.
  3. Погана гідроізоляція. Йдеться про неякісну гідроізоляції в приміщенні, яке знаходиться внизу. В такому випадку волога починає накопичуватися на поверхні стелі і проникає в бетонну стяжку, а звідти - в сам паркет.
  4. Вологість повітря. У приміщенні вологість повітря повинна варіюватися в межах від 40 до 60 відсотків. Якщо цей показник значно відрізняється від цих даних, то в деревині починає накопичуватися вода.

Крім того, локальний випадок здуття може статися через рясний попадання води на дошки. Наприклад, якщо була розлита рідина на поверхню, і тривалий час її ніхто не прибирав, паркет просочується вологою і вздуется.

Читайте також: Що таке плаваюча укладання паркетної дошки?

Що робити, якщо паркетна дошка здулася?

Для початку вам необхідно з'ясувати, що стало виною здуття. Якщо причина в розлитої рідини, то вам необхідно просто замінити деформовані дошки. У всіх інших випадках найімовірніше потрібно звернутися до фахівців, так як вони зможуть провести діагностику і точно назвати причину здуття статі. Майстри зможуть демонтувати зіпсовані дошки і знайти джерело вогкості.

У разі, коли підлога була монтований на стяжку, що не висохлу до кінця, потрібно буде повністю прибрати все покриття. Після цього необхідно просушити приміщення. Це можна зробити, забезпечивши підвищення температури в кімнаті на 5 градусів за Цельсієм. Але потрібно пам'ятати, що сушити паркет за допомогою обігрівача, фена та інших приладів можна.

Товари беруть участь в огляді

Паркетная доска Tarkett Tango
Паркетная доска Tarkett Tango Art
Паркетная доска Tarkett Tango Vintage
Паркетная доска Tarkett Tango Classic