Вибір ламінату

Выбор ламината
9 Березня 2016
  •  
  •  4490

 Ламінат  - підлогове покриття на основі деревної плити, виконане у вигляді прямокутних планок або квадратів. Сучасному ламінату властиві замкові з'єднання, які не потребують нанесення клею. Планки ламінату приєднуються одна до одної за допомогою спеціальних замків, які утримують всю конструкцію підлоги в єдиній конструкції.
 
Ламінат останнім часом набирає все більшої популярності, і щоб зрозуміти причини цієї популярності потрібно розібратися в деталях з чого складається ламінована підлога. Перш за все ламінат складається з деревинно стружкової плити дрібного помелу - HDF (High Density Fiberboard), що в перекладі на російську означає плита деревоволокниста високої щільності. Плита утворюється при гарячому пресуванні деревних волокон. Щільність плити HDF набагато перевищує щільність плити МДФ. Це забезпечує високу стабільність розмірів плити, її водовідштовхувальні властивості.
Як видно з способу виробництва, в процесі не застосовуються будь-які хімічні сполучні. Всі матеріали - виключно натурального походження. Більш того, європейські виробники HDF плит у виробництві використовують виключно дерева власної посадки або санітарної вирубки.
 
Плита HDF виконує роль несучої дошки - основи ламінату. Вона покривається поруч покриттів і плівок, в результаті яких і виходить ламінат. Розглянемо інші складові ламінату. Перш за все це захисний шар, що перешкоджає стиранню поверхні ламінату. HDF плита зверху і знизу покривається вологовідштовхувальними плівками, що оберігають плиту від розбухання і розшарування.
 
На водозахисну плівку наноситься декоруючий шар. Саме він надає ламінату той чи інший зовнішній вигляд - під дерево, під камінь, абстракція, футуризм. Нанесення малюнку здійснюється друкарським способом. Особливо популярною тенденцією на сьогодні вважають нескінченні малюнки деревини (дизайн не повторюється ні на одній планці) і каменю, а також арт дизайн - зображення газетного тексту, поштових коробок, лінійок, металевої обшивки і так далі до нескінченності. Звідси - нескінченні можливості варіацій дизайнів.
 
Декоруючий шар, в залежності від виробника може бути покритий маламіновою смолою для зміцнення. Залежно від малюнку дизайну декоративний шар може піддаватися додатковим напиленням - частинками хрому або нікелю, що додає особливого блиску або сяйва.
 
На декоруючий шар наноситься останній шар - робочий (захисний) шар. Захисний шар, в основному, складається з смоли меламіну або акрилатної смоли - дуже міцних матеріалів. Меламін - основа смоли меламіну, цілком екологічний матеріал, настільки ж нешкідливий, як і наприклад, кухонна сіль.
 
Акрилати - основа акрилатної смоли, також повністю нешкідливі і інертні в хімічному плані. Акрилатна смола більш еластична в порівнянні з меламіном, тому подряпини на поверхні обробленій акриловою смолою менш помітні.
 
Отже, меламінова або акрилатна смола виконують роль зносозахисного шару. Чим товстіша плівка і чим чистіше її склад - тим міцніше ламінат. Крім меламінового шару, ламінат може бути покритий допоміжним захисним напиленням - наприклад оксидом алюмінію, або титану. Всі додаткові шари зміцнюють поверхню ламінату захищаючи її від впливу меблів на роликах, каблуків, піску з вулиці, кігтів тварин, інших агресивних впливів. Захисний шар не пропускає вологу, не токсичний, не накопичує блукаючих струмів.
 
Тильна сторона ламінату, в залежності від виробника і колекції може бути оснащена звукопоглинаючою підкладкою. Вона ж, як правило, надає ламінату теплоізоляційні властивості. Це буде оцінено в цокольних поверхах приміщень, в кімнатах готелів, дитячих кімнатах. Підкладки з коркового дерева знижують навантаження на суглоби, дуже сильно знижують рівень поширення шуму по кімнаті.
 
Особливим чином варто відзначити замкові з'єднання ламінату. Одна з ознак якісного ламінату - просочення замків водовідштовхувальними розчинами. Це дозволяє ламінату зберегти стабільність форм - замки не розбухають, не ламаються, не накопичують бактерій і цвілі. Особливо важливо відзначити таку характеристику ламінату як товщина HDF плити. Чим товстіша плита - тим ламінат надійніше - особливо, якщо потрібно укласти його на площу більше 30 м.кв. У товстого ламінату міцність поперечних стиків дуже висока. Крім того, чим ламінат товстіший, тим у нього вище показник звукопоглинання, теплоізоляції.
 
При покупці ламінату важливо звернути увагу на щільність HDF плити. Якщо вона менше 850 г/м.куб. - такий ламінат краще не купувати.
 
 Укладання ламінату - досить просте заняття, особливо при наявності необхідного інструменту - електролобзика, клинів, лінійки, підбивочного бруска, киянки і скоби.
 
Підіб'ємо підсумок: чим же так привабливий ламінат з точки зору споживача?
  1. Висока зносостійкість - ламінат довгий час зберігає привабливий зовнішній вигляд, не дряпається, не б'ється не тріскається. Це довговічний матеріал, що не вимагає вкладень.
  2. Легкість в експлуатації - ламінат легко прибирати, він не накопичує статичної електрики, пил не липне до нього, легко прибирається. Смола з меламіну відштовхує більшість побутових забруднювачів.
  3. Легкість покупки - легко купити ламінат, не потрібно особливих знань геометрії, складних креслень - досить знати площу приміщення та додати до неї 5-10% на прирізку.
  4. Універсальність - ламінат можна застосовувати з однаковим успіхом в будь-яких типах приміщень: коридорах, житлових кімнатах, адміністративних приміщеннях.
  5. Укладання ламінату - досить просте.
  6. Нескінченна кількість варіантів дизайну.
  7. Екологічність і санітарна безпека ламінату.