Підлога під лінолеум

Пол под линолеум
24 Лютого 2017
  •  
  •  9389
Рубрика:Лінолеум

Всім, хто бажає встелити в громадському або житловому приміщенні лінолеум слід прочитати цю публікацію, в якій ми розповімо основні вимоги до основи підлоги під лінолеум, а також опишемо процеси підготовки підлоги до укладки.

Почнемо мабуть з такого важливого для лінолеуму фактору як рівність підлоги. Це перше правило укладання будь-якого ПВХ або натурального лінолеуму. Будь-яка нерівність - чи то виступи, ямки або западини, обов'язково проявиться на лінолеумі в перші дні після укладання. Це викликано тим, що клей, на який укладається лінолеум, щільно і сильно притягує до себе лінолеум, тісно повторюючи всі контури поверхні основи. 

Це було б не страшно, проте є один неприємний нюанс. У місцях, де лінолеум виступає (або прогинається) над основним рівнем, він буде дуже інтенсивно зношуватися і стиратися. Таким чином в місцях виступів досить швидко можуть утворитися потертості і навіть наскрізні діри в лінолеумі.

Звідси і з'явилася головна вимога до основи підлоги під лінолеум - рівність поверхні.

Варто зазначити, що навіть найдорожчий і якісний лінолеум досить швидко прийде в непридатність при укладанні його на погану та нерівну основу. Тому, як варіант краще купити напівкомерційний лінолеум і якісно підготувати підлогу - вигода від цього буде набагато більш помітна.

Як підготувати підлогу під лінолеум?

 Основними етапами підготовки підлоги для укладання лінолеуму:
  • шліфування основи;
  • знепилювання;
  • ремонт основи;
  • грунтування основи;
  • вирівнювання основи;
  • повторне шліфування.

Опишемо в деталях кожен з етапів.

1. Шліфування основи. Проводиться спеціальними шліф машинами, які можуть мати різні шліфувальні елементи. Для твердої бетонної основи в якості шліфувальних елементів використовують так звані алмазні насадки, здатні успішно шліфувати навіть найбільш тверду основу. Для м'якої цемент-гіпсової основи можуть підійти звичайні абразивні насадки. Шліфування основи прибирає всі грубі нерівності - напливи після проведення маякової стяжки, борозни, згладжує локальні нерівності. Термін виконання - 500 м.кв./добу

 Шліфування основи - contractpol.ua

2. Знепилювання. Процес нерозривно пов'язаний з шліфуванням основи. Після середньостатистичного шліфування на підлозі осідає до 0,5 см дрібнодисперсного пилу, який заважає подальшим етапам підготовки підлоги під лінолеум. Тому після шліфування найретельнішим чином за допомогою потужних промислових пилососів забирається весь пил з поверхні підлоги. Неякісно прибраний пил обов'язково вплине на якість зчеплення наступних сумішей і розчинів. Термін виконання - 1000 м.кв./добу

3. Ремонт основи. Всі великі поглиблення і тріщини обробляються швидкотвердіючої ремонтною сумішшю. Великі тріщини (довжиною понад 20 см) обов'язково розшиваються (за допомогою абразивного диска "Болгарки") і поглиблюються, після чого закладаються ремонтною сумішшю. Обробка тріщин - дуже важливий технологічний процес в підготовці підлоги під лінолеум, оскільки надалі необроблені тріщини обов'язково проявлять себе в найближчим часом експлуатації лінолеуму. Термін виконання - 200 м.кв./добу

Ремонт основи - contractpol.ua

4. Грунтування. Покриття поверхні підлоги під лінолеум спеціальним розчином, що підвищує адгезію - силу зчіпки самовирівнюючої суміші та основи. Грунтування відбувається в два прийоми, в перехресному напрямку, що дозволяє уникнути непрогрунтованних ділянок. Термін виконання - 1000 м.кв./добу

5. Вирівнювання основи. Як правило, це заливка підлоги під лінолеум самовирівнюючою масою. Вона являє собою рідкий розчин, що нагадує цемент, але він має дуже високу плинність і дрібну дисперсію частинок. Якісна суміш для вирівнювання підлоги під лінолеум дуже гомогенна, без грудок і бульбашок повітря. Протягом короткого часу (до 20 хвилин) пролита на основу суміш розтікається по поверхні підлоги, виводячи його на дуже рівний рівень, згладжуючи всі западини і виступи на основі.

Для кращого розтікання маси використовують спеціальний інструмент - ракелі та голчасті валики. При протоці, укладальники використовують спеціальне взуття на високих шпильках, які не ушкоджують пролиту масу. Сучасні сухі суміші мають термін підсихання близько двох діб, і може відрізнятися в залежністі від виробника. Ступінь готовності пролитої маси визначається по її вологості і показником твердості. Для цього використовують спеціальні інструменти.

Якість рівності підлоги також потрібно проконтролювати за допомогою рейки і клина. Доброю вважають рівність підлоги, якщо на рейці в 2 м завдовжки клин покаже 2 мм нерівності. Термін виконання - 400 м.кв./добу

 рівність підлоги - contractpol.ua

6. Повторне шліфування основи. Виконується для остаточного приведення підлоги під лінолеум в ідеальний стан, усунення кратерів від повітряних бульбашок, видалення піщинок. Після цього процесу також потрібно провести знепилювання, правда кількість пилу в цьому випадку набагато менше.

Після цього підлога готова до укладання лінолеуму .

Таким чином, середньостатистичний, об'єкт площею 500 м.кв. можна підготувати до укладання протягом семи днів, чотири з яких йдуть на шліфування, ремонт і протоку нівелір маси, а три дні на технологічні потреби - час на підсушування, прибирання та інше.

Важливо також описати вимоги до будівельного об'єкту:

  1. Міцність на стиск стяжки - не нижче ніж у заявленого показника сухої суміші. Якщо наприклад у сухий суміші після етапу висихання показник міцності 20 Н/мм 2 , то біля основи цей показник повинен бути вище. Вологість приміщення відносна - не менше 75%.
  2. Температура стяжки - не нижче 10 градусів Цельсія.
  3. Температура приміщення - не нижче 15 градусів Цельсія.
  4. Відсутність протягів.
  5. Наявність електрики.
  6. Наявність вертикального освітлення.
  7. Наявність водопроводу і каналізації.
  8. Відсутність сторонніх в приміщенні.