Здувся лінолеум що робити?

Вздулся линолеум что делать?
26 Лютого 2018
  •  
  •  17811
Рубрика:Лінолеум

Лінолеум - це підлогове покриття, яке виготовляється з полімерних матеріалів (але є вироби і з інших складових). У продаж підлогу надходить в рулонах різної ширини і довжини. Лінолеум вважається одним з найбільш «старих» покриттів, так як випускається ще з 1863 року. Основними перевагами підлогового покриття є:

  • тривалий термін експлуатації - в середньому якісний лінолеум служить близько 10 років без втрати зовнішніх і технічних властивостей;
  • простий догляд і монтаж - завдяки наявності різних типів рулонів (довжина від 6 і до 45 м, ширина від 0,5 до 5 м) покриття можна встановити цільним шматком. Миється лінолеум швидко за допомогою звичайної ганчірки і миючого засобу;
  • тепло і звукоізоляція - цей параметр залежить від обраної вами моделі вироби;
  • безпека - незважаючи на те, який саме матеріал використовується при виготовленні лінолеуму, ви можете бути впевнені в тому, що цей продукт є повністю безпечним.

Існує кілька класифікацій лінолеуму, наприклад, по сполучній матеріалу, області застосування, а також структурі. Також перед виходом на ринок кожної моделі статі присвоюється свій клас. Є вироби для побутового використання, комерційного та ті, які можна застосовувати в спеціалізованих приміщеннях.

Які проблеми можуть виникати з покриттям при експлуатації?

Хоч лінолеум - це зносостійке покриття, але і з ним також можуть виникати неприємності під час використання. Найбільш поширеною проблемою є поява подряпин і потертостей. Ця проблема може виникнути через сильні навантажень або ж неправильного використання. Але, крім цього, досить часто трапляються інциденти, коли підлогу просто здувається. Якщо в першому випадку все гранично ясно, то ось друга проблема вимагає детального аналізу.

Існує дві причини виникнення так званих бульбашок під покриттям. При чому з'явитися вони можуть як через кілька днів після монтажу, так і через досить тривалий час.

Головні причини здуття лінолеуму це:

  1. Неправильна установка покриття. Вважається, що при монтажі лінолеуму підставу не обов'язково має бути ідеально рівним. Правда, це не означає, що перепад може становити десятки міліметрів. Якщо різниця у висоті підстави при монтажі лінолеуму є суттєвою, то всередині можуть виникати повітряні прошарки. У тих місцях, де немає прилягання покриття до основи, а також змінюється рівень вологості, може утворюватися конденсат. Це і призводить до виникнення бульбашок і швидкого зносу вироби.
  2. Наявність рясної вологи під лінолеумом. Така проблема може виникнути при проникненні води під покриття. Наприклад, якщо у вас протекла пральна машина або зламався кран (і навіть незначна кількість вологи потрапило під лінолеум), то це може стати причиною роздування статі. І в даній ситуації абсолютно неважливо наскільки добре був монтований лінолеум.

Що робити, якщо лінолеум вже здувся?

Якщо уникнути появи бульбашок не вдалося, і така неприємність вже трапилася з вами, то не варто засмучуватися, тому що існує кілька способів, які допоможуть виправити ситуацію. Отже:

  1. Перший спосіб не вимагає особливих зусиль і часу, але він може застосовуватися в тих випадках, коли здуття невелике. Для його виконання вам буде потрібно клей і шприц. Місце, де є міхур потрібно акуратно проколоти і залити туди звичайний клей (його не повинно бути надто багато). Повітря повністю витіснить рідину, а після цього місце, де було здуття потрібно добре розгладити або ж придавити важким предметом.
  2. Для другого методу вам потрібно приготувати праска, грілку або ж фен. Застосовувати даний метод можна лише в тому випадку, якщо лінолеум не був приклеєний до основи. Для того щоб розгладити здуття потрібно нагріти покриття і випустити повітря на стику. Пам'ятайте, що при роботі з праскою ні в якому разі не можна допускати прямого контакту з підлогою (використовуйте тканину або марлю).
  3. Третій спосіб схожий з першим, але він може застосовуватися у випадках сильно здуття. Щоб випустити повітря потрібно зробити невеликий розріз, через який необхідно випустити зайве повітря. Після цього за допомогою шприца слід влити клей під покриття і розрівняти, докладаючи певних зусиль.