Що робити, якщо ламінат здувся?

Что делать, если ламинат вздулся?
23 Квітня 2018
  •  
  •  11116

Ламінат - це підлогове покриття, яке виготовляється з деревної сировини. На даний момент така підлога є дуже популярним в країнах СНД і на території Європи. Термін його служби складає близько 5-7 років (за умови дотримання правильного монтажу та догляду). Найбільш поширена проблема - це здуття ламінату, яка виникає з різних причин.

Здуття ламінату: чому це відбувається?

Для того щоб усунути таку проблему, як здуття ламінату потрібно розібратися з причиною її виникнення. Це необхідно в першу чергу для того, щоб запобігти повторення аналогічної ситуації з часом. Отже, ламінат може здуватися через:

  1. Підвищеної вологості або ж попадання великої кількості води на покриття.
    Якщо ви випадково розлили на підлогу воду або ж іншу рідину, то покриття не здуєтся, за умови, що ви насухо протрете ламінат. Але при знаходженні води тривалий час на поверхні вона почне проникати в структуру ламінату. Внаслідок одна або ж кілька дощок почнуть здуватися в місці, де був тривалий контакт з рідиною.

    Читайте також: Чим мити ламінат?

  2. Укладання неякісного покриття.
    Під час ремонту завжди виникають величезні витрати, тому багато власників будинків намагаються заощадити на матеріалах. Але дуже часто надто велика економія на товарах може зіграти злий жарт з вами. Неякісне покриття для підлоги може здутися після кількох вологих прибирань, і в такому випадку потрібно буде повністю міняти покриття.
  3. Неправильного монтажу ламінату, внаслідок якого не зробили конденсаційний простір.
    Незважаючи на те, яку саме модель покриття ви придбаєте, вкрай важливо при укладанні дотримуватися всіх інструкції. Особливо це стосується наявності конденсаційного зазору, який повинен варіюватися від 8 до 12 см (виходячи із загальної площі приміщення). Це необхідно з тієї причини, що дошки ламінату виготовляються з деревної сировини. У слідстві коливань температури навіть в межах декількох градусів і змін показника вологості дошки можуть звужуватися або ж розширюватися. Якщо зазору не буде, то покриття буде впиратися в стіни і здуватися в місцях сильного тиску.
  4. Наявність молдинга.
    Якщо ви раніше встановлювали молдинги в отворах або ж на підлозі, то вони можуть стати причиною деформації. Як і у випадку з відсутністю зазору ламінат може просто упиратися в стіни і це стане причиною здуття.
  5. Погано підготовленої основи.
    Це трапляється вкрай рідко, але часом саме недостатньо рівну основу може стати причиною здуття. В такому випадку необхідно буде повністю знімати покриття для підлоги і підкладку, а тільки потім знову укладати ламінат.

Здуття покриття в місцях стику: що може стати причиною?

Іноді підлогове покриття здувається в місцях стику. Таке явище може бути як локальним, так і множинним. До основних причин відноситься:

  • неправильний догляд за покриттям. Під час миття ламінату ганчірка повинна бути злегка вологою. При частому і рясному попаданні води підлога може здутися;
  • Читайте також: Як вибрати пилосос для ламінату: чи підійде миючий пилосос?

  • вибір неякісної моделі. При покупці зверніть увагу на щільність внутрішньої частини дощок;
  • установка неправильної підкладки. При виборі підкладки слід враховувати товщину дошки. Але, незважаючи на це, товщина підкладка повинна становити мінімум 2 мм.

Що можна зробити, якщо ламінат здувся?

Якщо підлогове покриття здулося безпосередньо в місцях стику, то єдиним варіантом виходу з такої ситуації стане заміна пошкоджених дощок. Необхідно підбирати вироби з такою ж структурою і кольоровою гамою. Якщо ж виною деформації стало потрапляння води, то вам необхідно виконати наступні дії:

  • виконати демонтаж пошкоджених дощок;
  • повністю просушити ламінат і підкладку;
  • встановити дошку назад (якщо вона відновилася після просушування) або замінити новою.

При виникненні здуття покриття внаслідок тиску стін необхідно зняти плінтус і підрізати дошки з боків на 1,5-2 см.

Товари беруть участь в огляді

Ламинат Rooms Suite
Ламинат Rooms Studio
Ламинат Sensa Solido
в наявності
Ламинат КЗМ Floor Nature