Як відновити подряпаний ламінат?

Как восстановить поцарапанный ламинат?
15 Березня 2018
  •  
  •  16931

Сьогодні ламінат можна по праву вважати одним з найпопулярніших видів підлогового покриття для побутових і комерційних приміщень. Таке покриття виглядає дуже солідно і благородно, візуально відтворюючи ефект масивного дощатої підлоги з цільної деревини. Різні забарвлення і дизайн ламелей дозволяють створювати розкішні композиції і оригінальні рішення як в класичному, так і в сучасному інтер'єрі. Однак навіть невеликі подряпини і пошкодження відразу псують загальну картину і перше бажання, яке виникає у власника - швидше усунути дані дефекти.

Причини появи подряпин

Міцність і життєстійкість ламінату залежить не тільки від його класу, технологій виробництва і якості використовуваних матеріалів, а й від правильності укладання і експлуатації. Як правило, ламінат відносять до досить міцним покриттям підлоги, які відрізняються стійкістю до подряпин і сколів, але варто допустити похибку в процесі монтажу і будь-який механічний вплив може стати фатальним для поверхні. В такому випадку ламінат можна подряпати піском або сміттям, що вже говорити про вплив гострих каблуків, пазурах домашніх улюбленців і пересуванні важких предметів інтер'єру.

Безумовно, при виборі моделі   варто враховувати місце, де   буде укладатися ламінат і рівень навантаження. Якщо в жвавому офісі укласти побутової ламінат з низького класу зносостійкості, таке покриття може швидко покритися подряпинами та іншими ушкодженнями від інтенсивної експлуатації.

За ступенем впливу подряпини на ламінаті можна розділити на дві групи:

  • легені;
  • глибокі.
Читайте також: Класи ламінату

Як позбутися від легких подряпин?

Якщо на ламелях утворилися легкі подряпини, усунути такі дефекти можна за допомогою воскових олівців. Для цього необхідно:

  1. Максимально точно підібрати відтінок крейди (олівця), щоб він був схожий з кольором ламінату.
  2. Провести вологе прибирання ділянки від пилу і сміття.
  3. Зафарбувати подряпини восковим дрібному.
  4. За допомогою м'якої сухої тканини видалити залишки і відполірувати ділянку.
Читайте також: Як вибрати пилосос для ламінату: чи підійде миючий пилосос?

Як позбутися від глибоких подряпин на ламінаті?

Якщо подряпини на ламелях вже досить глибокі, може знадобитися комплект для ремонту, в який входить спеціальна замазка (шпаклівка). Її необхідно нанести шпателем на попередньо очищену ділянку ламінату, де є глибокі подряпини. Зайву мастику видалити вологою ганчіркою, а потім ретельно протерти ділянку сухою м'якою тканиною. Дати складу висохнути.

Якщо ситуація настільки серйозна, що не рятує навіть замазка, знадобитися заміна пошкодженої ламелі на нову. Це зробити не так вже й складно завдяки замковій системі, яка використовується в сучасних моделях ламінату. Для цього буде потрібно акуратно зняти плінтус, демонтувати сусідні дошки і встановити нову замість пошкодженої на те саме місце. Залишається тільки зібрати демонтований ділянку заново і встановити підлоговий плінтус - готово!

Безумовно, найкращим засобом від подряпин є грамотна профілактика, що складається з ряду важливих, але не складних моментів:

  • не ходити по покриттю у взутті з брудом і піском або на гострих підборах;
  • встановлювати на ніжки важких меблів спеціальні пом'якшувальні підкладки;
  • регулярно проводити прибирання від сміття;
  • постелити перед входом в кімнату килимок;
  • якщо необхідно пересунути меблі, варто робити це тільки по м'якій поверхні.  
Дбайливе ставлення до підлогового покриття значно подовжить термін експлуатації і вбереже ваш гаманець від зайвих витрат.

Товари беруть участь в огляді

Ламинат Classen City
Ламинат Classen Chrome
Ламинат Classen Artholtz
Ламинат Classen Maxwood Expert Pro