З чого зроблений ламінат. На скільки він шкідливий?

Из чего сделан ламинат. На сколько он вреден?
9 Листопада 2018
  •  
  •  5550

Дерев'яні покриття завжди вважалися більш ефектними і дорогими. Велика популярність такого статі привела до того, що в продажу з'явилася не тільки вишукана і презентабельна паркетна дошка, а й відносно новий вид статі - ламінат. Матеріал має привабливий зовнішній вигляд, а також легко, швидко монтується, зберігаючи свої характеристики на тривалі роки. Чи справді це підлогове покриття виробляють з деревини натурального походження і безпечний такий пол?

 Читайте також: Як вибирати ламінат?

Ламінат: що це?

Це один з видів підлогового покриття, призначених для ділових і житлових приміщень, який виготовляється з використанням деревоволокнистих плит. Найчастіше така підлога володіє чотирма шарами (вкрай рідко зустрічаються моделі, які можуть складатися з 5-ти або 6-ти шарів), а саме:

  1. Перший (верхній) - захисний. Для його створення використовується спеціальний папір, яка повністю просочується меламиноформальдегидной смолою і тільки після цього наноситися на саму деревину за допомогою преса. В результаті виходить зносостійка плівка, яка дозволяє вберегти покриття від впливу зовнішніх факторів, наприклад, прямих ультрафіолетових променів або ж хімічно активних речовин
  2. Другий - декоративний. Складається з декоративного паперу різних кольорів, дизайнів, яка просочується смолами. Через це шару покриття для підлоги здатний відтворювати малюнок керамічної плитки, дерева, а також будь-який інший поверхні.
  3. Третій - деревне. В процесі виготовлення ламінату може застосовуватися деревоволокнистих або ж древесностружечная плита, яка виробляється шляхом пресування клею з деревиною. Саме третій шар є несучим, адже він має підвищену міцність, пружність.
  4. Четвертий (нижній) - захисний. У якості нижнього шару допустимо застосування пластика, ущільненого шаром плівки (меламіновою) або ж картону, просоченого парафіном. Завдяки четвертому шару вдається захистити ламінат від грибка, вологи, а також грибкової інфекції і парів.
Читайте також: Структура ламінату. Фаски і замкові системи

Чи шкідливий ламінат?

Підлогове покриття виготовляється з деревних відходів, які є безпечними і екологічно чистими. Але в процесі виробництва (щоб надати дошках міцності і пружності) до складу додають смоли. Саме через них і виникає найбільше нарікань, адже часто в ці смоли можуть підмішувати формальдегід, який вважається небезпечним. Але так як його кількість надзвичайно мало, то він не здатний завдати шкоди здоров'ю людини.

Для того щоб бути впевненим у безпеці свого підлогового покриття варто дізнатися якимось саме класом емісії воно володіє. Більшість популярних відомих марок ламінату мають класом Е1, а це означає, що така підлога повністю безпечний і може використовуватися в житлових приміщеннях.

Схожі публікації