Глянцевий і матовий кахель: переваги і недоліки

Глянцевый и матовый кафель: преимущества и недостатки
18 Травня 2018
  •  
  •  14845

Плитка - це облицювальний матеріал, який володіє прямокутною формою і виготовляється з обпаленої глини. Існує кілька методик створення кахлю, кожен з яких має свої особливості. Крім того, він може бути призначений для укладання на стінах або на підлозі, а також володіти декількома варіантами фактури - глянсовою або матовою. Кожен вид плитки має свої переваги і недоліки, тому при виборі такого виробу потрібно враховувати особливості кожного з них.

Глянцева керамічна плитка: особливості

Основна відмінність глянцевого кахлю полягає в наявності сяючою поверхні, в якій відбивається все оточення. Оптимальним варіантом є установка даного типу плитки в традиційних класичних інтер'єрах. Але, крім того, її можна використовувати і для сучасних дизайнерських рішень (завдяки своїй яскравості і елегантності).

Монтувати даний облицювальний матеріал слід у ванній кімнаті, кухні або коридорі. При недостатньому освітленні кахель буде відбивати світло, а також розсіювати його по всій площі приміщення. Крім того, такий кахель допоможе візуально розширити невелике приміщення. Але варто бути особливо обережним з установкою глянсовою плитки на підлозі, так як вона тривалий час після миття залишається слизькою.

Якими перевагами і недоліками володіє глянсова плитка?

Будь-облицювальний матеріал має свої особливості, які варто враховувати при виборі вироби. Глянсове покриття має такі плюси, як:

  1. Яскравість. Завдяки світловідбиваючі ефекту кахель привертає до себе увагу. При правильній комбінації саме плитка може стати головним акцентом в дизайні приміщення.
  2. Краса. Глянець виглядає більш розкішно і дорого. Навіть бюджетні моделі матеріалу зроблять ваше приміщення зовні більш вишуканим.
  3. Чистота. Завдяки наявності мелкопористой поверхні вдається забезпечити брудовідштовхуючий ефект. Але навіть при наявності невеликих забруднень матеріал легко миється.
  4. Ефект розширення. Таку плитку оптимально встановлювати в приміщеннях невеликих розмірів, так як вона візуально зробить його значно більше.

Але у глянцевого керамічного кахлю є і ряд недоліків. Найбільш вагомі з них це:

  1. Вузький спектр використання. У разі використання цього матеріалу для облаштування підлог слід дотримуватися обережності. Справа в тому, що якщо глянсовий кахель намочити, то він стає слизьким і небезпечним.
  2. Частий догляд. На глянцевому поверхні можуть залишатися помітні розводи від води. Вони легко змиваються, але проводити очистку потрібно значно частіше.

Матовий керамічний кахель: особливості

Головною особливістю такої плитки є наявність неблестящая м'якій поверхні. В інтер'єрі такий матеріал виглядає стримано і скромно. Але за умови правильно підібраних інших елементів можна створити елегантний і витончений інтер'єр.

Якщо ж говорити про спектр використання, то матовий кахель доречний в будь-якому приміщенні як для стін, так і для підлоги. Він допомагає надати додаткового затишку і комфорту ванній кімнаті, коридору або ж кухні. Кахель абсолютно не боїться механічних пошкоджень і може встановлюватися в місцях з аномально високими показниками вологості.

Якими перевагами і недоліками володіє матова керамічна плитка?

Основними достоїнствами кахлю з матовою поверхнею можна вважати такі, як:

  1. Легкий догляд. Плитка очищається дуже швидко за допомогою звичайних миючих засобів. А враховуючи, що забруднення на ній видно набагато гірше, ніж на глянсовому матеріалі, прибирання можна проводити не так часто.
  2. Зносостійкість. Виріб не боїться впливу абразивних речовин, а також механічних пошкоджень.
  3. Безпека. Поверхня кахлю абсолютно неслизькою, завдяки чому її можна монтувати на підлогу в приміщеннях, де живуть діти або люди похилого віку.
  4. Стриманість. Така плитка більш тепла і спокійна, тому вона може виступати в якості фону в будь-якому інтер'єрі.

При покупці матового кахлю варто враховувати і ряд негативних факторів. Найбільш значущими є такі, як:

  1. Втрата зовнішніх характеристик. При недостатньому освітленні матеріал стає непоказним.
  2. Візуальне зменшення приміщення. Матова плитка може візуально зменшити і так невелике приміщення.