Як доглядати за ковроліном: правила і рекомендації догляду за ковроліном

Как ухаживать за ковролином: правила и рекомендации ухода за ковролином
19 Лютого 2017
  •  
  •  8728

Найбільш сучасним, практичним і зручним типом підлогового покриття вважається ковролін. Завдяки прекрасним техніко-експлуатаційним параметрам він широко застосовується для облаштування підлоги в дитячій, вітальні, спальні. Однак, щоб таке покриття успішно служило, зберігаючи первозданну красу життєво важливий належний догляд за ковроліном.

Основні рекомендації по догляду за ковроліном

Слід знати, що головним ворогом ковроліну завжди був бруд. Запобігти його потраплянню на покриття, можна поклавши жорсткий килимок біля вхідних дверей. Він допоможе затримати більшу частину бруду з вулиці. Чистота ковроліну в кімнаті підтримується за допомогою регулярного прибирання пилососом. При відкладеному чищенні частинки бруду поступово будуть накопичуватися на поверхні покриття, заповнюючи простір між волокнами. Кращого ефекту від прибирання можна домогтися із застосуванням спеціальної турбо-щітки для пилососа. Приміщення з високою і середньою прохідністю чистять щодня, в домашніх умовах допускається прибирання через день. При вологому прибиранню ковроліну слід враховувати тип його покриття: при наявності натуральних волокон протипоказана постійна чистка миючим пилососом:
  • синтетичні волокна більш вологостійкі і набагато швидше сохнуть, проте надмірне перезволоження може посприяти відшаруванню основи і підкладки, або пошкодити брудозахисний шар безпосередньо на волокнах;
  • ковролін на джутовій основі  не переносить чищення мокрим методом.

Основоположні правила догляду за ковроліном

Отже, давайте розглянемо більш конкретно, як доглядати за ковроліном: мокра чистка ковроліну допускається лише при наявності значних забруднень, але не більше одного разу на місяць; набагато безпечніше, але не менш ефективним є застосування сухого порошку, або піни. Перший насипають на покриття, рівномірно розподіляють щіткою і тільки після пилососять. Очищувальну піну попередньо активно втирають в ворс щіткою, а після повного висихання також пилососять. Двічі на рік слід чистити ковролін спеціальними хімічними засобами. Однак такий догляд краще довірити фахівцям, адже не знаючи певних нюансів можна лише зіпсувати покриття:
  • не забувайте про швидке усунення плям, які виникають внаслідок різнорідних розлитих рідин. Все що пролито, слід моментально і максимально якісно витерти. Тільки так можна запобігти глибокому проникненню речовини в ворс. Пам'ятайте, налиплий на пляму бруд буде очистити набагато складніше;
  • для швидкого очищення від плям допускається застосування спеціальних засобів для виведення плям, але тільки в суворій відповідності з вказаними на етикетці вказівками по використанню;
  • при виникненні жирних плям на бавовняне полотно білого кольору наносять звичайний розчинник і акуратно промокають (НЕ розтирають) їм наявні плями. Далі необхідно обробити забруднену ділянку серветкою, змоченою в слабкому мильному розчині і чистою водою.

Висушування виконується змоченоюх/б тканиною, або паперовими серветками:

  • будь-які плями від соків, вина і кави обробляються спочатку оцтом, а після чистою водою;
  • чайні плями виводяться за допомогою мильного розчину;
  • зубна паста і клейові плями ефективно виводяться нашатирним спиртом, а також подальшим вимокуванням змоченою в чистій воді серветкою;
  • при будь-якому способі догляду, або очищення ковроліну слід пам'ятати, що надмірна вологість є для нього шкідливою. Навіть при усуненні плям слід використовувати мінімальну кількість вологи.

Підручні ефективні засоби для догляду за ковроліном

Сьогодні існує безліч спецзасобів по догляду за ковроліном. Давайте ж розглянемо найефективніші і недорогі з них, а також основні правила, які допоможуть утримувати покриття в ідеальній чистоті. Найбільш ефективним обладнанням для очищення ковроліну є пилосос. Допускається застосування не тільки звичайних, але і миючих моделей. Чистку ковроліну необхідно проводити 3-4 рази в неделю.Однак одного пилососа не завжди достатньо і при появі глибоких забруднень слід завжди мати під рукою:
  • для виведення плям (порошок) для сухого прання;
  • спецмиючий засіб.
 Маючи в своєму розпорядженні вищеперелічені засоби, Ви завжди зможете надати невідкладну допомогу власному ковроліну.

    У боротьбі за чистоту килимового покриття немає нічого складного. Головне вчасно виконувати прибирання, акуратно ставиться до нього, оперативно реагувати при виникненні будь-яких плям. Наведені прості способи догляду за ковроліном дозволять Вам насолоджуватися довгі роки бездоганним зовнішнім виглядом покриття.